Sa izložbom „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, Nikšićko pozorište otvoriće program 49. Festivala dramskih ametera Crne Gore, koji će biti održan u Bijelom Polju od 10. do 14. juna. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 10. juna, u 18 sati i 30 minuta, u Galeriji Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“. Izložba „Crnogorska pozorišna povijest“ je prateći segment programa 49. Festivala dramskih ametera Crne Gore, najstarijeg pozorišnog Festivala u Crnoj Gori. Pored autorke, o kulturološkom značaju postavke govoriće dramski umjetnik Dragiša Simović, koji je predsjednik Savjeta ovogodišnjeg izdanja Festivala u Bijelom Polju. Na repertoaru bjelopoljskog Festivala, po odluci selektora Izeta Mulabegovića je dvanaest predstava, od kojih su jedanaest u konkurenciji za nagrade. U Žiriju Festivala su: Blagota Eraković, Božo Koprivica i Mirko Vlahović.

Opširnije...

U Nikšićkom pozorištu sjutra (utorak, 28. maj) biće održan koncert pod nazivom Muziko odakle si”? Koncert ima dva izvođenjau 11 i 12 sati i 30 minuta. Ulaz je besplatan.

Opširnije...

Drama „Aura“, Sare Đurović, u režiji Nevene Rajković, u koprodukciji „Zahumlja“ i Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, biće premijerno izvedena večeras na sceni Nikšićkog pozorišta (ponedjeljak, 13. maj), u 20 sati.

U predstavi uloge tumače studenti II godine glume (u klasi profesora Branislava Mićunovića, koji je i reditelj supervizor na projektu): Stevan Vuković, Pavle Prelević, Jelena Laban, Jelena Šestović, Jovan Krivokapić i Vukan Pejović. Saradnik na glumačkim zadacima je Julija Milačić, a muziku je odabrao Nemanja Bečanović. Kostimograf je Marta Garčević. Za produkciju su zaduženi: Edin Jašarović, Jelena Šoškić i Vojislav Vojo Krivokapić. Ulaz sa pozivnicama.

Opširnije...

Na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u ponedjeljak (27. maja) sa početkom u 20 sati biće izvedena drama „Za umrijet od smijeha“. Ta provokativna, intrigantna i hrabra predstava, u režiji Marija Kovača i u koprodukciji Planet arta i Teatra Rugantino nastala je prema predlošku teksta nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christopera Duranga, koji je u originalnoj verziji ismijavao dekadenciju američkog kapitalističkog društva kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka. Uloge tumače Gordana Gadžić i Marko Torjanac. Cijena ulaznice za ovu popularnu pozorišnu priču je pet (5) eura.

Opširnije...

„Crnogorska pozorišna povijest“, naziv je izložbe koju je Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta prezentovala publici i široj javnosti u centralnom foajeu zgrade Pozorišta. Izložba je upriličena u znak obilježavanja 135 godina nikšićke pozorišne scene, koja se može smatrati i jubilejom crnogorskog kontinuiranog teatarskog stvaralaštva, budući da je pozorišne – 1884. godine na Cetinju, 2. januara izvedena "Balkanska carica", Nikole I, a samo mjesec i po kasnije (16. februara) u Nikšiću je premijerno igrana „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca.

Postavku izložbe čini trinaest panoa, na kojima je tekstom i fotografijom, faktografski predstavljeno bogato teatarsko stvaralaštvo u Crnoj Gori, svi njegovi uspjesi i bolni padovi, od antičkih vremena, srednjeg i novog vijeka do savremenog doba. Projekat je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore. Izložbu je u ime Ministarstva otvorio Ilija Subotić, dok je o kulturološkom značaju izložbe osvrt dao istoričar književnosti i publicista Dragan B. Perović. Publici je postavku predstavila autorka Slavojka Marojević. Otvaranje izložbe pratio je i prigodan program. Dizajn postavke je djelo Darka Musića i akademskog slikara, a grafičku obradu rukopisa i fotografija potpisuje Ranko Radulović. Tehničku postavku obezbijedili su nikšićke fireme: "Drvex" d.o.o. i Milić plus d.o.o.

Opširnije...

Go to top