Predstava Noć bogova“, najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mira Gavrana, u kojoj igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić, u režiji Marka Manojlovića, biće izvedena na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u utorak, 20. juna, sa početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 5 eura, biće u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta, od 16. do 20. juna,  od 10 do 20 sati.

Ovaj Gavranov „dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju“, odiše „neočekivanim obrtima što pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt vijeka imao je čak devetnaest pozorišnih premijera širom svijeta, od: Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara, do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga“... Beogradska premijera ovog zanimljivog dramskog naslova bila je krajem aprila, 2015. godine, u velikoj dvorani Doma omladine Beograda i to zahvaljujući želji Lutkića, Ćetkovića i Ilića da ožive „karaktere koji su arhetipski, a opet se nalaze u svakodnevnom životu današnjice“.

Opširnije...

U okviru junskog filmskog repertoara i ciklusa „Kanski klasici srijedom“, Nikšićko pozorište će 14.21. i 28. juna prikazati tri filmska naslova. Na bioskopskom platnu sjutra (14.06), sa početkom u 20 sati, će biti prikazan film „Petparačke priče“ (engl. Pulp Fiction), Kventin Tarantino. Nedjelju dana kasnije (21. 06.), u istom terminu, na programu je „Pink Floyd - Zid“, u režiji Alan Parker, a  u posljednjoj srijedi u junu (28.06.) na repertoaru je igrani film "Čudne igre", u režiji Mihael Hanake. Ulaz za sve ove projekcije je besplatan.

Opširnije...

Junski bioskopski repertoar Nikšićkog pozorišta je definisan na osnovu zvanične selekciji poznatog Kanskog festivala, odnosno njegovog programa „Kanski klasici“ (Cannes Classics), tako da će tokom ovog mjeseca biti prikazana tri filma: „Skupljači perja“, „Petparačke priče“ i „Čudne igre“. Ulaz za publiku je besplatan.

Ljubitelji filma će već u srijedu, 7. juna, sa početkom u 20 sati, imati priliku da u nikšićkom bioskopu odgledaju „Skupljače perja“, igrani film Aleksandra Saše  Petrovića. Ovaj jugoslovenski film je snimljen 1967. godine, kada je u Kanu dobio Grand prix. Pedeset godina kasnije (24. maja, 2017.) u udarnom terminu, ovaj filmski naslov u restaurisanoj kopiji Jugoslovenske kinoteke, je prikazan u Dvorani „Bunjuel“, u okviru zvanične selekcije „Kanski klasici“.

U „Skupljačima perja“ glavne uloge tumače: Bekim FehmijuOlivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. Režiser Petrović je u ovome filmu angažovao glumce naturščike za sve uloge sem vodećih. Čak je i glumici koja glumi Tisu (Gordana Jovanović), jednog od glavnih likova, ovo bilo prvo pojavljivanje na filmu.

Opširnije...

Ljubitelji baletske umjetnosti imaće priliku da u subotu, 10. juna, na sceni Nikšićkog pozorišta uživaju u dva programa tog  teatarskog oblika igre koji je počeo da se razvija u zapadnoj Evropi još tokom renesanse. Nikšićke balerine - učenice Baletske škole „Princeza Ksenija“ će imati javni čas, sa početkom u 12 sati. Za ovaj baletski nastup,  ulaz za publiku je besplatan. Balerine podgoričke Baletske grupe „Allegro“, sa koreobajkom „Knjiga o džungli“ nastupiće u večernjim satima (sa početkom u 19 h). Ulaznice za tu baletsku predstavu će biti u prodaji od srijede, 7. juna, od 10 do 20, a na dan izvođenja od 10 do 19 sati, na biletarnici Nikšićkog pozorišta.   

Opširnije...

Nikšićko pozorište junski repertoar otvariće koncertima horova. Koncert horova nikšićkih osnovnih škola pod nazivom „Nikšić s ljubavlju“, na programu je u petak, 2. juna, sa početkom u 20 sati. Koncert mješovitih horova „Cantilena“ / Broadclyst, England  i „Zahumlje“ / Nikšić, Crna Gora biće održan u subotu, 3. juna, takođe u 20 sati. Organizatori ovih muzičkih događaja su Nikšićko pozorište  i „Zahumlje“. Ulaz za publiku je besplatan.

Opširnije...

Go to top