U Nikšiću je prije 134 godine (16. februara, 1884.)  izvedena prva pozorišna predstava „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca. Taj datum slavi se kao Dan Nikšićkog pozorišta, po Odluci Pozorišnog svjeta od 10. oktobra, 2005. godine, koja je verifikovana mjesec dana kasnije na VIII sjednici Skupštine opštine Nikšić. U susret obilježavanju trinaestoipodecenijske pozorišne tradicije izdvajamo zapis iz monografije "Magija traje" o prvoj pozorišnoj premijeri u Nikšiću, koja ima „stanovito kulturološko značenje“.

Opširnije...

Dan Nikšićkog pozorišta – 16. februar (sjećanje na prvu izvedenu predstavu u Nikšiću, „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca iz 1884. godine) biće obilježen izvođenjem baletske predstave „Pepeljuga“, u produkciji Baletske škole „Princeza Ksenija“, sa kojom Pozorište iz Nikšića već treću godinu uspješno realizuje nastavu klasičnog baleta. Koreografiju tog djela na muziku poznatog ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Prokofjeva, potpisuje Katja Petrovska iz Sofijske opere. Baletski spektakl „Pepeljuga“ namijenjen je djeci i odraslima i do sada je to najveće baletsko ostvarenje za 18 godina rada Škole „Princeza Ksenija“. Cijena ulaznice za ovaj glamurozni projekat, koji će biti izveden 16. februara, u 19 sati je tri (3) eura. Rezervacije je neophodno podići do 18 sati na dan izvođenja predstave.

Opširnije...

Minuli četvorogodišnji „Program podrške razvoju kulture u Nikšiću“ nastavlja se novim koncepcijskim projektom - „Nikšićka kulturna scena 2018“. U okviru „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“, od  2014. do 2017. godine, realizovano je oko 1.100 događaja. Kroz taj projekat, nikšićke ustanove kulture, sopstvenim, ali i gostujućim kvalitetnim sadržajima i programima, prema ocjeni potpredsjednice Opštine Nikšić Sonje Nikčević, ispoštovale su ovdašnju zahtjevnu publiku. „To je u velikoj mjeri pripremilo teren da Opština Nikšić samostalnije krene u drugačiju koncepciju tog projekta, takođe uz podršku Ministarstva kulture i Vlade Crne Gore“ – istakla je Nikčević, na press konferenciji upriličenoj povodom prezentacije novog koncepta kulture u Nikšiću i aktuelnog februarskog repertoara tog programa.

Opširnije...

„Ženidba“, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Egona Savina (Crnogorsko narodno pozorište i Kraljevsko pozorište Zetski dom), biće izvedena na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u utorak, 13. februara, sa početkom u 20 sati. Dramatizaciju ovog poznatog djela ruskog realiste uradio je Egon Savin, adaptaciju teksta i dramaturgiju Stela Mišković, kostimografiju Jelena Stokuća, a scenografiju Vesna Popović. U predstavi igraju: Nada Vukčević, Zoran Vujović Varja Đukić, Dejan Ivanić, Olivera Vuković, Aleksandar Gavranić, Nikola Perišić, Goran Vujović, Gojko Burzanović, Radmila Čolić i Stevan Radusinović. Cijena ulaznice je četiri (4) eura. Biletarnica Nikšićkog pozorišta je otvorena svakodnevno,  od 10 do 20 sati.

Opširnije...

Projekcijom dva kultna  filma: „Kazablanka“ („Casablanca“, 1942.) i „Mostovi okruga Madison“ („The Bridges of Madison County“, 1995.), Nikšićko pozorište otvara februarski repertoar. „Kazablanka“ je na repertoaru večeras (ponedjeljak, 05.02.), sa početkom u 20 sati, dok su „Mostovi okruga Madison“ na repertoaru sjutra (utorak, 06.02.), u istom terminu. Ulaz za publiku je besplatan.

Opširnije...

Go to top