„Međunarodni festival glumca“, jedanaesti po redu, od 03.do 08. novembra, u Nikšiću će  okupiti veliki broj pozorišnih stvaralaca iz zemlje i regiona, koji će se tokom šestodnevne svetkovine takmičiti za prestižne nagrade i priznanja.

Na Sceni 213, u zvaničnom dijelu programa Festivala, će biti izvedeno šest predstava manjih formi, različitih žanrovskih ostvarenja. Organizatori Festivala su „Nikšićko pozorište“ i „Zahumlje“, a pokrovitelji Vlada Crne Gore – Ministarstvo kulture i Opština Nikšić. Festival će prigodnom besjedom, otvoriti predsjednik Opštine Veselin Grbović.

Umjetnički rukovodilac Festivala Goran Bulajić, saopštio je da će i ovogodišnja pozorišna smotra u Nikšiću, biti upriličena u slavu i čast glumca. Prema najavi Bulajića, sve predstave iz zvanične konkurence, bez izuzetka, imaju značajna glumačka ostvarenja, što opravdava osobenost nikšićkog Festivala u međunarodnim okvirima.

Publika će imati priliku da se upozna sa eminentnim pozorišnim ostvarenjima, koja kroz glumačke i rediteljske bravure, u dramaturškom smislu, sa psihološkim presjekom, tretiraju porodične odnose, od Karamazovih do Nobelovaca. U konkurenciji za festivalske nagrade će igrati: „Slasti slave“ (Gradsko pozorište - Podgorica), „Krivica“ (Narodno pozorište Republike Srpske – Banja Luka), „Bure baruta“ (NU Centar za kulturu, Teatar „Vojdan Černodrinski“ – Prilep), „Lepotica Linejna“ (Art tema i Kruševačko pozorište), „Karamazovi / Sablasni eros“ (Pozorište Slavija – Beograd) i „Nobelovci“ (Nikšićko pozorište“ / „Zahumlje“).  Predstave će biti izvedene na Sceni 213, sa početkom u 20 časova. U okviru off programa, u Velikoj Sali „Zahumlja“, sa početkom u 22 časa, će biti organizovani razgovori o predstavama. Moderator je Vanja Kovačević, a osim aktera predstave i novinara, razgovorima će moći da prisustvuje i publika. 

Žiri u sastavu: Branimir Popović (predsjednik), Kristina Stevović i Igor Bojović (članovi), na svečanom zatvaranju Festivala, 08.novembra, sa početkom u 22 časa, će saopštiti imena dobitnika nagrada na ovogodišnjem pozorišnom takmičenju u Nikšiću. Nagrade Festivala su: Grand prix za najbolju mušku ulogu, Grand prix za najbolju žensku ulogu, Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu, Grand prix za najbolju epizodnu žensku ulogu, Grand prix za najbolji partnerski odnos na sceni.

Go to top