U Nikšiću je sinoć počeo XI „Međunarodni festival glumca“ – prepoznatljiva pozorišna smotra u regionu. Festival je zvanično otvorio predsjednik opštine Veselin Grbović, podsjećajući na stotridesetogodišnju teatarsku tradiciju u Nikšiću.

 „Za trinaest decenija pozorišnog života grad pod Trebjesom je ugostio pozorišta ne samo iz regiona nego i širih evropskih prostora. Siguran sam da ćemo i narednih dana prisustvovati najljepšim pozorišnim predstavama i da ćemo vidjeti vrhunska ostvarenja glumaca sa ovih naših balkanskih prostora. Poznato je da Nikšić, u danima festivala živi za pozorište. Publika će znati da podrži Festival i ohrabri nastojanja da naš grad, kao nekad, bude centar pozorišnog života u Crnoj Gori“, rekao je Grbović. On je podsjetio da je Festival glumca „obnovljen“ nakon dvije godine pauze‚ izražavajući nadu da će to pozorišno nadmetanje biti redovno organizovano i narednih godina. Predsjednik Opštine je uvjeren da će Nikšić biti dobar domaćin i da će uspješno organizovati i realizovati XI „Međunarodni festival glumca“.

Zvanični – takmičarski dio programa Festivala počeo je izvođenjem predstave „Slasti slave“, Gradskog pozorišta iz Podgorice. Fascinantnom igrom podgoričkog ansambla prenesena je istinita priča o Florens Foster Dženkins, „najgoroj pjevačici na svijetu“. U toj inteligentno duhovitoj i dirljivoj muzičkoj komediji, dominantan utisak na publiku ostavila je gluma Dubravke Drakić i Mladena Nelevića. Poseban šarm priči daruje i mlada, talentovana glumica Smiljana Martinović, koja u izvanrednoj koreografskoj obradi, u replici na španskom jeziku, tumači lik Marije. „Slasti slave“ je glumačka predstava, što je i bila idejna zamisao reditelja Stefana Sablića. Njegovo ogromno povjerenje u glumački trud rezultiralo je da podgorička verzija Quilterovog teksta ima osobenu dimenziju, kojoj, sudeći po reakciji nikšićke publike, predstoji dug život u pozorištu.

Večeras, na Sceni 213, će biti izvedena predstava „Krivica“, Narodnog pozorišta Republike Srpske. Naglašenu spoljnu emocionalnost te predstave, skoro melodramatično, izvode glumci: Nikolina Jelisavac i Ljubiša Savanović. Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, kostime je uradila Ivana Jovanović, a muziku Petar Bilbija.

U „Krivici“, pisac je opisao pokušaj dvoje ljudi, materijalno ugroženih i veoma usamljenih, da na razvalinama stare porodice osnuju novu, da iznova započnu život pred očima zanjemjelog djeteta jednog od njih, sina žene čiji je muž ranije izvršio samoubistvo.

No, cijelu piščevu zamisao smještenu u šesnaest kratkih scena o samoubistvu prevarenog muža, preljubi, tuči, zlostavljanju, abortusu, dramatizacija Branka Brđanina i rediteljski rezovi Nikole Pejakovića, glavne „junake“ smještaju u scenske okvire, koji ne pokazuju da su „krivi“, već da su „u grijehu“.

Sjutra veče, na Sceni 213, će igrati „Bure baruta“, prilepskog Centra za kulturu i Teatra „Vojdan Černodrinski“. Brojan glumački ansambl na originalan način će prikazati priču o ljudima u tranziciji, između mira i rata. Cio projekat odiše zanimljivom dramskom strukturom i ogromnom glumačkom energijom, koji otkrivaju nove teatarske horizonte.

Go to top