Najveći dio sadržaja sa ovogodišnjeg repertoara „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“ realizovalo je Nikšićko pozorište, tačnije njih stotinu. Približno isti broj naslova organizovalo je „Zahumlje“, dok su Gradska biblioteka „Njegoš“  i „Muzeji i galerije“ publici darivali po tridesetak veoma zanimljivih i vrijednih naslova. Godišnji repertoar „Programa podrške“ svojim učešćem obogatile su i druge ustanove kulture u gradu, rekao je Radoš Šućur, potpredsjednik Opštine Nikšić, na press konferenciji upriličenoj povodom najave decembarskog repertoara tog četvorogodišnjeg Programa. Dajući kraći osvrt na taj projekat, Šućur je ocijenio da je „Program podrške razvoju kulture u Nikšiću“ osnažio nikšićku kulturnu scenu i afirmisao ovdašnje institucije kulture.

Decembarski repertoar ima dvadeset tri programa. Posebnu pažnju skreće tradicionalna manifestacija „Nikšićki književni susreti“, koji će se održati od 12. do 15. decembra. „Program podrške razvoju kulture“ za tekući mjesec obilježiće i kulturni događaji koji će se organizovani povodom jubileja 60 godina nikšićkog čelika, odnosno ovdašnje Željezare, koja sada posluje u okviru turske kompanije Tosjali holding, kao i trodnevna manifestacija „Dani mađarske kulture u Crnoj Gori“.

U okviru XIX „Nikšićkih književnih susreta“ biće upriličen program za odrasle, u kojem će, u sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“, sve tri večeri biti upriličen susret publike i pisaca, dok će se program za djecu odvijati u prijepodnevnim satima. Sve detaljnije informacije, o imenima i broju učrsnika Susreta, biće uskoro javnosti saopšteni na press konferenciji te književne manifestacije

 

aprogram1

Detalj sa press konferencije "Programa podrške razvoju kulure u Nikšiću"

Repertoar Nikšićkog pozorišta biće otvoren 13. decembra, u 18 sati i 30 minuta, koncertom poznate mađarske etno grupe „Agnes Herczku i bend“. Taj koncert je segment trodnevnog programa „Dani mađarske kulture“, koji u Nikšiću organizuje Ambasada Mađarske u Crnoj Gori. U okviru te manifestacije studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta imaće priliku da 15. decembra, u 12 sati vide projekciju filma „Sloboda, ljubav“, koji prikazuje dešavanja za vrijeme revolucije u Mađarskoj, 1956. godine, dok će sjutradan, u Srednjoj stručnoj školi biti priređena izložba o životu i radu Józsefa Galamba, u čast 135. godišnjice njegovog rođenja. Govoreći o značaju tog programa Duško Karagić, ekonomski savjetnik u Ambasadi Mađarske, kazao je da se nada da će „Dani mađarske kulture” postati tradicija u Nikšiću, jer mađarska Ambasada ovaj grad prepoznaje kao grad kulture. Na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, 15. decembra, sa početkom u 20 sati, Anđelija Rondović će izvesti monodramu „Nastasja Filipovna“, rađena po romanu „Idiot“, F. M. Puškina. Pozorište će u saradnji sa Tosčelikom, a povodom obilježavanja 60 godina nikšićkog čelika, za djecu zaposlenih u Željezari, 20. decembra, u 19 sati, realizovati predstavu „Ružno pače“. Tom prilikom će djeci radnika Željezare biti podijeljeni i novogodišnji paketići, naveo je Goran Škatarić, PR Tosčelika, dodajući će ogranizacija ovakvih, ili sličnih događaja postati tradicija, jer se na taj način „Željezara“ želi posvetiti kulturnim dešavanjima u gradu. Događaj koji će posebno obradovati ljubitelje muzike je  koncert „Ničim izazvan“, koji će biti održan 8. decembra u Sportskom centru, sa početkom u 20 sati, povodom proslave jubileja metalurga. Koncert će otvoriti nikšićki bend Rock in Peace, a potom će nastupiti poznata grupa Van Gogh. Jubilej nikšićkog čelika, dan prije obilježiće izložba „Zamajac metalurgije“, autora  Miloša Zvicera, u Galeriji „Nikola I“.

U okviru decembarskog repertoara „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“, publici će biti priušteno još nekoliko zanimljivih događaja.

.

Go to top