Monodrama „Nastasja Filipovna“  biće izvedena  na sceni Niukšićkog pozorišta, sjutra veče, sa početkom u 20 sati. Monodrama je nastala po adaptaciji romana „Idiot“, F. M. Dostojevskog, za Nastajsjin lik, koji je glumica Rondović radila u sklopu magistarskih studija na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a uz podršku Crnogorskog narodnog pozorišta. Dramaturšku adaptaciju potpisuju Anđelija Rondović i Ferid Karajica, koji je  reditelj i scenograf ovog komada.

Riječ je o ženskoj priči i pogledu na zbivanja u romanu, odslikani kroz lik Nastasje, jednog od najupečatljivijih ženskih likova ne samo ruske, nego i svjetske književnosti. Adaptacijom teksta sačuvan je osobeni izraz velikog ruskog pisca, kako se ne bi izgubila ni njegova književna virtuoznost, a ni dramska plodnost njegovih karaktera.

 nastasja2

Anđelija Rondović kao Nastasja Filipovna

 

Rondović i Karajica ujedno su se trudili da ispoštuju ideju drame: da ni sama smrt ne može da ubije životne heroje, koji više od svog postojanja cijene pravdu i osvetu, ali i beskompromisnu individualnost.

Go to top