Nikšićka pozorišna publika ove sedmice imaće priliku da uživa u dva zanimljiva dramska ostvarenja: „Najluđoj noći“ i „Tre sorelle“. „Najluđa noć“, beogradske Akademije 28, na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta biće izvedena u srijedu, 8. februara, sa početkom u 20 sati, a sjutradan, u isto vrijeme nastupiće ansambl predstave „Tre sorelle“, tivatskog Centra za kulturu i cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti.  Ulaznice su u prodaji na biletarnici Pozorišta, od 10 do 20 sati.

Komad „Najluđa noć“, u produkciji Akademije 28 iz Beograda, nastao je po tekstu Stevana Vasića, a u režiji Borisa Kostića. Uloge tumače: Ljiljana Đurić, Milenko Pavlov, Marijana Mićić i Gojko Baletić. Nih četvoro na scenski upečatljiv način dočaravaju ovu priču ispisanu nizom ljubavnih zavrzlama i smicalica muškarca i žene.

noc1

"Najluđa noć"

„Par proživljava različite epizode bračnog života uključujući i rastanke i ponovne sastanke, ali uz neprekidne optužbe za neverstvo. Poslije ženinog poziva izvjesne agencije, čije je osnovno sredstvo ispitivanja poligraf, nižu se novi nesporazumi i zapleti, jer je sam vlasnik agencije upetljan u porodične odnose supružnika“, navodi se u najavi ovog komada. Predstava je preremijerno izvedena 25. novembra, 2016. godine, na sceni Akademije 28.

Komad „Tre sorelle“, Stevana Koprivice rađen je  u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Predstava je u suštini završni ispit studenata glume i jednog produkcije, čiju režiju potpisuje takođe, student druge godine Zoran Rakočević. Komad je premijerno izveden 23. jula, prošle godine, u atrijumu Ljetnjikovca Buća u Tivtu. U predstavi igraju: Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Jelena Odalović, Omar Bajramspahić, Vule Marković i Pavle Popović. Oni su uz podršku svog profesora Branka Ilića, šefova katedri Branislava Mićunovića i Janka Ljumovića, savjete glumice Dubravke Drakić i uz tehničko - produkcijsku podršku Centra za kulturu Tivat, scenski postavili ovaj tekst kao „anticipaciju događaja u odnosu na svima poznatu bokešku legendu o tri sestre koje su godinama bezuspješno čekale na povratak sa mora jednog čovjeka u koga su sve tri bile zaljubljene“. Prema ocjeni kritike riječ je o predstavi koja ima snagu i moć komunikacije sa publikom, ali i svevremenost poruke. To je zapravo, „priča o ljubavi i demonima“, dekadenciji i strasti, malograđanstvu, „pravim i lažnim autoritetima, sputavanju životnih želja, potreba i htjenja, nametanju stega religije, lažnog morala i pogrešnih opšteuvriježenih stavova, na živote običnih ljudi koji se na kraju tragičan način pokušavaju od njih osloboditi. Strast i skrušenost, tuga i radost, nadanja i razočarenja , muka i užitak - svi kontaposti života sublimirani su u ova dva sata teatarske magije, u predstavu koja taj isti život i njegova mjerila konstanto preispituje i daje višeznačna tumačenja“.

 

trisorele1

"Tre sorelle"

 

„Zaludna piščeva indikacija 'o ljubavi i demonima' kada su 'Tre sorelle' u pitanju postaje, kako vrijeme prolazi, sve važnija i tačnija odrednica ovog komada. Kažu oni koji vjeruju u horoskope da u jednom momentu životnog zrijenja podznak postane jači od znaka. Tako je i sa storijom o tri čudne prčanjske sestre i njihovom fatumskom i fanatičnom zajubljenosti u jednog marinera. Malo vjerovatno, ali na legendi nije da bude vjerovatna nego uzbudljiva i znakovita. Povod koji je snio u legendi počeo da dobija obrise i koordinate za koje, iako je prošao priličan broj godina od nastanka ovog komada, danas sve više postaju značjniji meni kao piscu. Pitanje  slobode, dogme, tradicije, religije, erotskih kodova, pobune, mediteranske mimikrije koja iza nježnih klapskih sazvučja krije užase 'umidece' koja čeka buru da je osuši i pokrene sve iznova… Demoni koje olako nazivamo sudbinom a u stvari ih gajimo i predajemo im se kada emocija i eros u ime života nadjačaju racio i regule… Recimo da je ovaj komad o tome“, zapisao je Stevan Koprivica. 

 

Go to top