Povodom obilježavanja Dana Nikšićkog pozorišta (16. 02.) i sjećanja kada je prije 133 godine u Nikšiću izvedena prva pozorišna predstava „Slobodarka“, po tekstu Manojla Đorđevića Prizrenca, u Nikšićkom pozorištu, u srijedu, 15. febrauara, sa početkom u 20 sati, biće održan prigodan program. O trinaestodecenijskoj pozorišnoj tradiciji koja je značajna ne samo za kulturnu scenu Nikšića, već i za crnogorsku dramsku umjetnost, na svečanosti će govoriti predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović. U nastavku programa, Nikšićko pozorište će svoj značajan datum obilježiti teatarski – izvođenjem predstave iz sopstvene produkcije „Bilo jednom u maju“. Ulaz za publiku je besplatan, uz pozivnice, a sve dodatne informacije možete dobiti posredstvom telefona: 040 / 213 566 i 068 / 461 310.

„Bilo jednom u maju“ (izvorno „Lizelota i mjesec maj“) je prva predstava koja je rađena na novoj sceni Nikšićkog pozorišta i svako njeno izvođenje je potvrda producentske najave da se radi „o prazniku glume“.  Komad je nastao po tekstu mađarskog pisca Žolta Požgaja, a udaptaciji i režiji Gorana Bulajića. Premijerno je izvedena 29. maja, 2015. godine, a osim matične scene, glumački ansambl imao je tri festivalska nastupa: na XXVIII „Barskom ljetopisu“, XX Međunarodnom festivalumalih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu i XII „Međunarodnom festivalu glumca Nikšić 2015“, na kojem je glumica Kristina Obradović, jednoglasnom odlukom žirija osvojila Grand prix za najbolju žensku ulogu.  Nikšićko pozorište sa komadom „Bilo jednom u maju“  imalo je i zapažena gostovanja i na drugim scenama u Crnoj Gori i regionu.

U teatarskim okvirima ta predstava je okarakterisana kao reprezent moderne fragmentarne dramaturgije i predstavlja praizvedbu ovog komada na južnoslovenskom jeziku. Njena višeznačnost proizilazi iz univerzalnih tema koje govore o prolaznosti, usamljenosti i otuđenju. Komad je životna priča o ženi koja želi ljubav i porodicu, a scenski je predstavljen u izuzetnoj montaži precizno napisanih i mogućih situacija i tipiziranih likova. Gradacijski cijela priča vodi u globalnu scensku metaforu o otuđenju i „filozofiji slučaja“. Riječ je o tzv. „literarnom pozorištu koje hoće glumca i njegov artizam“. Na tim premisama je zasnovan i autorski teatarski proces u ovoj predstavi.

 

Bilojednomumaju1

Praznik glume: "Bilo jednom u maju"

 

 

„Bez totalnog glumačkog angažmana u svim nijansama, krupnim planovima, od smijeha do suza, ova pedstava je skoro nemoguća“, cijeni reditelj Bulajić. Cjelinu ove „višeznačne“ drame scenski donosi glumica Kristina Obradović, a njene kolege: Gordana MićunovićNikola Vasiljević, Stevan RadusinovićJovan KrivokapićMiloš PejovićBoban Čvorović Nebojša Vulanović pojavljuju se u sedam – osam scena i svojim artizmom ovaj  komad o prolaznosti, usamljenosti i otuđenju, gledaocu približavaju na posebno senzibilan i uvjerljiv način. Pažnja publike kulminira iz fragmenta u fragment, jer glumački ansambl na sceni igra „usaglašeno“ od početka do kraja, „oblikovano u realističkom tonu, uz  misano i emocionalno poentiranje kojim efektno slikaju karaktere u svakoj minijaturi“. 

Osim zanimljive, savremene priče, izvanredne glume, predstavu prati i dobra scenografija, koju potpisuje Anka Gardašević. Kostimografija je djelo Jelene Đukanović, a muziku je odradio bend „Autogeni trening“.

Go to top