U Nikšićkom pozorištu sinoć je održana prigodna svečanost povodom obilježavanja 16. februara - Dana Pozorišta. Tim povodom predsjednik Opštine Veselin Grbović, u prigodnoj besjedi, podsjetio je brojnu publiku i predstavnike kulturnog, političkog i privrednog života Nikšića i Crne Gore, na bogatu, trinaestodecenijsku pozorišnu tradiciju u gradu, sve njene uspjehe, ali i „bolne padove“ koji su uslijedili zbog čestih ratnih razaranja, ali i administrativnog gašenja. Grbović je uvjeren da će Nikšićko pozorište odgovoriti izazovima savremenog teatra i da će ovdašnja scena u budućnosti doživjeti nove uspjehe.

Govoreći o počecima pozorišnog života u Nikšiću, Grbović je podsjetio na 16. februar,  1884. godine, kada je u tek oslobođenom Nikšiću izvedena prva predstava - „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca i „kada je Bekica Šobajić održao pozdravni govor i prisutne upoznao sa značajem osnivanja pozorišne scene u Nikšiću - ’prve iza prve na Cetinju’. Rijetko gdje su se na sudbini pozorišta tako presudno reflektovala društvena i politička zbivanja kao u Nikšiću“, rekao je Grbović. Osvćući će na bogatu pozorišnu hroniku u gradu, sa svim njenim kontinuitetima i diskontinuitetima, Grbović je istakao da je Nikšić zavičaj mnogih izuzetnih reditelja, vrhunskih glumaca i vrijednih pozorišnih radnika.

danpoy1

Detalj sa obilježavanja Dana Nikšićkog pozorišta

„Zahvaljujući upornosti i umješnosti lokalne uprave, Nikšićko pozorište je prije dvije godine dobilo svoj hram. Za te dvije godine, Nikšićko pozorište je   u okviru sopstvene produkcije realizovalo sedam predstava, dva izdanja ’Međunarodnog festivala glumca’, a taj period obilježila su i brojna gostovanja pozorišnih ansambala iz okruženja, niz umjetničkih koncerata i filmskih produkcija. Pozorište je igra, magija, ali i život koji žive pozorišni umjetnici i publika. Ovo je prilika da istaknemo da je Nikšić, kao malo koji grad na ovim prostorima dao plejadu poznatih reditelja, među kojima su: Blagota Eraković Đaga Mićunović, Goran Bulajić, ali i doajene evropskog glumišta, poput: Veljka Mandića, Draga Malovića, Petra Banićevića i mnogih drugih. Imajući u vidu tradiciju Nikšićkog pozorišta, ali i ovo zdanje koje ostavljamo u nasljeđe generacijama koje će sjutra kreirati kulturni amnbijent grada i nastaviti ispisivanje pozorišne hronike Nikšića, siguran sam da nikšićki teatar može odgovoriti izazovima savremenog pozorišta i da će ovdašnja scena u budućnosti doživjeti nove uspjehe i da se nikada više neće gasiti. Vjerujući u svestrani, savremeni napredak Nikšića i evropskog opredjeljenja Crne Gore, stvaralački ćemo, u svim našim naporima, da sačuvamo bogatu prošlost i stvorimo još bogatiju budućnost. Pozorište je vaš drugi dom“, poručio je Grbović, na obilježavanju Dana Nikšićkog pozorišta.

bilojednomumaju8

"Bilo jednom u maju" - u čast trinaestodecenijske pozorišne tradicije

 

Pozorište je svoj značajni datum obilježilo teatarski - izvođenjem predstave „Bilo jednom u maju“, prvim premijernim projektom na svojoj novoj sceni.

Go to top