Predstava za djecu „Kod Nojeve barke u 8“, Gradskog pozorišta iz Podgorice, biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta, večeras (četvrtak, 23. februar), sa početkom u 19 sati. Komad koji je nastao po istoimenom tekstu njemačkog pisca Ulrich Huba, za Dramsku scenu za djecu Gradskog pozorišta inscenirao je  autorski tim: Natalija Vujošević (scenograf), Tijana Todorović (kostimograf), Nemanja Bečanović (kompozitor) i Slavka Nelević (koreograf), na čelu sa Robertom Valtom, poznatim slovenačkim rediteljem i glumcem. Uloge u predstavi koja je zapravo himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije, vješto donose: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović. Ulaznice po cijeni od 2 eura, možete kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, od 10 do 19 sati.

Gradsko pozorište iz Podgorice sa premijernim izvođenjem drame  „Kod Nojeve barke u 8“, njemačkog pisca Ulrich Huba, na sceni Dodesta, 7. oktobra, prošle godine, zvanično je otvorilo aktuelnu pozorišnu sezonu. Iako je rađena za Dramsku scenu za djecu, predstava nije zanimljiva samo djeci starijoj od pet godina, već i odraslima, jer je krasi mnoštvo filozofskih pitanja koja otvoraju promišljanja i prisjećanja na solidarnost, ljepotu i poštovanje drugačijeg.

„Priča o Potopu  sastavni je dio religijske baštine cijelog Bliskog istoka i drevne Mesopotamije. U skladu s time, biblijski tekst ima određenu mitološku pozadinu u vidu sakralne naracije kojom se pokušava objasniti taj prirodni fenomen koji se vrlo vjerojatno u nekom obliku i dogodio. Nedostatak naučnih metoda i tehnologije koja bi to mogla adekvatno dokumentovati ostavlja nas isključivo s mitom. Baš jako često, naša šira regija potopljena je na način kakvu naše generacije ne pamte. S druge strane ne tako davno je u bioskopima igrao veliki holivudski spektakl ’Noa’, kojeg je režirao Darren Aronofsky. Biblijski lik postao je futuristički junak. U nesigurnom vremenu, čovjek poseže za mitovima i pričama iz prošlosti kako bi sebi pojasnio razloge straha od kataklizmi i ćudi prirode s kojima se teško nosimo. Junaci naše predstave su tri pingvina koja su spletom okolnosti, putem goluba dobili vijest o Potopu koji je prekrio zemlju, i o Noi koji se u osam sati naveče sprema da na svoju barku ukrca po dva predstavnika od svake žive vrste. Dva prijatelja pingvina odluče da neće napustiti trećeg najmlađeg i lukavošću ga u koferu ukrcaju na barku prepunu životinja sa cijele Zemlje“, navodi Valt u svojoj rediteljskoj  riječi. Prema njegovoj ocjeni, tekst njemačkog autora Ulricha Huba, je himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije.

 

nojeva2

"Kod Nojeve barke u 8" / Gradsko pozorište Podgorica

 

„Rafiniranog stila, s puno humora, katkad i vesele burleske, koja nikad ne ulazi u karikaturalnost, tekst se afirmisao posljednjih godina kao najveće evropsko otkriće za mladu publiku . Ako poznajemo ’efekt leptira’, čiji zamah krilima na jednom kraju svijeta uzrokuje kataklizme na drugom, s ovom predstavom, naučićemo nešto o ’efektu pingvina’ kroz priču o uzajamnoj povezanosti, o kreiranju suživota, o podsticanju mašte da kroz radoznalost otkrije drugačije horizonte. Pingvini se pitaju postoji li Bog, a ako da, zašto je onda nevidljiv? Pitaju se i: ’Ima li smisla izbjeći sveopšti potop ako će u njemu nestati najbolji prijatelj, pa makar bio dosadno zanovjetalo’? Ludička, filozofska, teološka dimenzija teksta primjerena najmlađem uzrastu, podređena je jednostavnoj ljepoti ljudskih osjećaja. A njih izgleda bolje od nas samih, znaju izraziti pingvini“, utisak je reditelja Valtag

Tekstopisac drame Ulrich Hub, rođen je 1963. godine u njemačkom gradu Tübingen. Radi kao glumac, pozorišni reditelj i dramski pisac. Napisao je više komada  za djecu i odrasle, scenarije i radio drame. Trenutno živi u Berlinu.

Hub je sa tekstom „Na nojevoj barci u osam“ osvojio Nacionalnu nagradu za književnost za djecu u 2008. godini. Za duhovitu, ali u isto vrijeme provokativnu verziju poznatih biblijskih priča, Ulrich Hub  je u 2012. godini dobio i Nacionalnu jevrejsku nagradu iz oblasti književnog stvaralaštva za djecu i mlade.

Komad „Kod Nojeve barke u osam“, Gradskog pozorišta iz Podgorice je sufinansiran od strane Ministarstva kulture, odnosno njegovog Konkursa o sufinansiranju pozorišne produkcije u 2016. godini.

Go to top