Ministarstvo kulture i Opština Nikšić uskoro će potpisati ugovor o produžetku „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“, saopštio je danas potpredsjednik Opštine Nikšić Radoš Šućur, na press konferenciji upriličenoj povodom predstavljanja martovskog repertoara tog aktuelnog Vladinog četvorogodišnjeg projekta. Šućur cijeni da je Program podrške u minule tri godine potvrdio uvjerenje da Nikšić „ima publiku za sve vrste kulturnih dešavanja“.  On je ukazao i na potrebu valorizacije kulture, njenih sadržaja i potencijala u turističke svrhe.

 „Vidjeli smo šansu da kutura može da zadrži goste u ovom gradu. Postoji teza da je Nikšić grad piva i čelika, ali ta vremena prolaze, pa smatramo da bi se razvojem kulture podstakle i druge djelatnosti. Cilj nam je da zadržimo grad Nikšić kao kulturnu destinaciju i da taj imidž usavršavamo i proširujemo“, poručio je Šućur. On je naglasio da je u tom pravcu neophodno raditi na još većoj međuinstitucionalnoj saradnji, ali medijskoj prezentaciji kulturnih sadržaja i kulturne baštine. Uz kontinuirana kulturna dešavanja u Nikšiću, koji se realizuju u adekvatnim infrastrukturnim objektima, među kojima posebno dominira sala i zgrada Nikšićkog pozorišta, Šućur je naglasio da se u gradu uporedo „radi i na restauraciji kulturno-istorijskih objekata, poput starog mosta na Moštanici i Hadži Ismailovom mostu. U toku je i izrada projekta za rekonstrukciju Dvorca Kralja Nikole“, pojasnio je Šućur.

 

mart1

Detalj sa press-a / foto Onogošt.me

 

Najavljeni martovski repertoar „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“ sadrži oko dvadeset programa, među kojima dominiraju: pozorišne predstave, filmovi i koncerti, te promocije dokumenata, stripova, ilustracija i večeri poezije.

Nikšićko pozorište svoj repertoar otvoriće koncertom podgoričkog hora KUD-a „Stanko Dragojević“, Klape „Alata“ i „Assa Voce“,  u ponedjeljak, 6. marta, sa početkom u 19 sati. Sjutradan će u Pozorištu gostovati popularna grupa „Legende“, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena. Pozorišni repertoar počinje u petak, 10. marta, u 20 sati, poetsko – teatarskom večeri „Noć skuplja vijeka“ (od Njegoša do danas), u izvođenju glumca Slobodana Marunovića i Rada Amanovića, profesora gitare. Na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u četvrtak, 16. marta, sa početkom u 20 sati gostovaće beogradsko Narodno pozorište i Narodno pozorište iz Sombora, sa koprodukcijskim projektom „Frenki i Džoni“, u kojoj naslovne uloge igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević.Nakon navedene dvije teatarske večeri, sala Pozorišta će 17., 18. i 19. marta biće rezervisana za ljubitelje sedme umjetnosti, koji će ta tri dana, u dva termina (18 i 20, 30 h) imati priliku da odgledaju najnoviji filmski hit „Biseri Bojane“, čija je premijera bila sredinom februara ove godine u beogradskom Centru „Sava“. Mart je mjesec kada se u pozorištima širom planete obilježavaju: Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade (20.03), Svjetski dan lutkarstva (21.03) i Svjetski dan pozorišta (27.03). Nikšićko pozorište će tim povodom za najmlađu publiku 20. i 21. marta organizovati izvođenje predstava „Kuče koje nije umjelo da laje“ i „Luckasti klovnovi“. Svjetski dan pozorišta biće obilježen projekcijom igranog filma „Magbet“, Romana Polanskog, koji predstavlja adaptaciju istoimene Šekspirove tragedije.

Nikšićko pozorište će repertoar za ovaj mjesec zatvoriti 28., i 29. marta izložbom stripa i ilustracija mladog Veljka Miljanića i projekcijom italijanskog filma „Song 'e Napule“.

Go to top