Aprilski repertoar Nikšićkog pozorišta obilježiće: projekcije filmova, dokumentarno i poetsko pozorište, ali i muzički sadržaji. U Nikšiću će se u okviru „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“, tokom ovog mjeseca realizovati i drugi raznoliki kulturni događaji, među kojima će poseban značaj za publiku imati izložba Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, pod naslovom „Posebna je Crna Gora“. U okviru repertoara „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“ je i finale prvog takmičenja u izboru najljepše pjesme „Crna Gora u ritmu Evrope“ -  manifestacije koja je namijenjena djeci osnovnih i srednjih škola, a osmišljena je u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou. 

Repertoar Nikšićkog pozorišta biće otvoren 6. aprila, u 11 sati, animiranim filmom za najmlađu publiku - „Štrumfovi: Skriveno selo“ (3D tehnologija), koji je na program bioskopa i sjutradan (petak,, 7. april), ali sa početkom u 14 sati. Na zahtjev publike, 6. i 7. aprila, u sali Pozorišta ponovo će biti prikazan igrani film „Biser Bojane“ i to u dva termina: 18 i 20 sati i 30 minuta. Šekspirova tragedija „Magbet“, u filmskoj interpretaciji Romana Polanskog, na repertoaru bioskopa je u ponedjeljak, 10. aprila, u 20 sati. Dva dana kasnije (12. aprila, u 20 sati) dane filma u Nikšićkom pozorištu,  zamijeniće poetski teatar, odnosno poetsko-muzičko veče Sima Trebješanina. Vodeći pažnju o najmlađoj publici i njihovom interesovanju za film, Nikšićko pozorište u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, je ponedjeljak, 17. april, u 12 sati, rezervisalo za animirani film „Padaće ćufte 1“. Za ljubitelje pozorišne umjetnosti u dokumentarnom izrazu, poseban ugođaj će predstavljati dokumentarna pozorišna predstava „KoTo(R) o Kotoru“, u režiji Petra Pejakovića, a u produkciji kotorskoke NVO-e „Expeditio“. Taj zanimljiv i nesvakidašnji pozorišni ugođaj na repertoaru je u subotu, 22. aprila, sa početkom u 20 sati. Nikšićko pozorište jedan segment svog godišnjeg programa rada realizuje u saradnji sa ambasadama u Podgorici. Rezultat te saradnje je i projekcija italijanskog filma „Mafija ubija samo ljeti“, koja je planirana za ponedjeljak, 24. april, u 20 sati. Aprilski repertoar, Pozorište će zatvoriti u četvrtak, 27., koncertom Horske muzike, u izviđenju učenika Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

U okviru repertoara „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“, kao poseban događaj izdvajamo izložbu „Posebna je Crna Gora“, Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, koji će se po prvi put predstaviti nikšićkoj publici jednom takvom postavkom. Direktorica Muzeja dr Lidija Polović, je na press konferenciji pojasnila da je tema te izložbe posebnost biljnog i životinjskog, odnosno cjelokupnog živog svijeta, kako biodiverziteta, tako i geodiverziteta. „Uglavnom smo dali akcenat na one vrste koje su specifične, neke vrste koje su karakteristične za naše područje, endemične, zatim na neke rijetke vrste ili one koje su ugrožene ili se nalaze na rubu svog rasprostranjenja”, objasnila je Polović.

Autori izložbe su kustosi Prirodnjačkog muzeja: Nada Bubanja, Natalija Čađenović, Goran Ćulafić i Lidija Polović. Pomenuta izložba biće otvorena 7. aprila, u 19. sati, a postavka će moći da se pogleda do 7. Maja, u Galeriji Nikola I. U okviru te izložbe biće organizovana i veoma interesantna naučno-popularna predavanja kustosa Program podrške razvoju kulture u Nikšiću je uključen u manPrirodnjačkog muzeja. Ta predavanja na različite teme, su naročito interesantna za djecu osmogodišnjih škola i biće održana u prostorijama Narodne biblioteke Njegoš, 11., 13., 18., 21. i 28. aprila, od 11 do 12 stai i 30 minuta. 

ifestaciju „Crna Gora u ritmu Evrope“.  U finalnom takmičenju izbora najljepše pjesme „Crna Gora u ritmu Evrope“, koje će se održati 29. aprila u Podgorici, djeca iz svih crnogorskih opština predstaviće se na jednom od evropskih jezika, uz direktan tv prenos na prvom kanalu nacionalnog javnog servisa.  Direktor tog projekta Igor Karadarević, cijeni da je to najveće dječje takmičenje u Crnoj Gori. Ovaj projekat podržan je od strane Evropske unije, države Crne Gore i lokalnih uprava cijele Crne Gore.

„Imamo 21 tim, a djeca Crne Gore predstavljaju se na jezicima Evrope”, pojasnio je Karadarević. Djeca iz Nikšića  predstaviće se na mađarskom jeziku, pa će ih, sa tim ciljem, narednih dana posjetiti mađarski ambasador. Nagrada za pobjednika je putovanje izvođača/čice u zemlju Evrope koju on/ona predstavlja  u trošku „Crna Gora u ritmu Evrope“. Nagrada za grad pobjednik je da on sljedeće godine bude domaćin finalnog takmičenja. Pored toga, za djecu Crne Gore će se glasati SMS-om, a 50 odsto novca ukupnog neto sms-a, odlazi u budžet grada pobjednika.  

S. Marojević

Go to top