U Nikšićkom pozorištu tokom ove sedmice biće realizovana dva događaja: projekcija filma „Magbet“ / „The Tragedy of Macbeth“, Romana Polanskog  i poetsko – muzičko veče „Noć duše čarobne“, glumca Sima Trebješanina. Britansko – američki igrani film „Magbet“ na repertoaru je večeras, u 20 sati, a veče Trebješanina je prekosjutra (12. aprila), u istom terminu.

Igrani film „Magbet“ / „The Tragedy of Macbeth“ (sh. Tragedija Magbeta) snimljen 1971. godine, u režiji Romana Polanskog. Riječ je o filmskoj adaptaciji istoimene tragedije najpoznatijeg engleskog dramskog pisca Vilijama Šekspira. Naslovni protagonist, koga tumači Jon Finch, je ranosrednjevjekovni škotski vojskovođa i velmoža koga njegova supruga Lejdi Magbet (Francesca Annis) nagovori da ubije svog sizerena, kralja Dankana (Nicholas Selby), kako bi zauzeo njegov prijesto. Radnja filma prikazuje kako Magbet na prijestolu postane mučen grižom savjesti i paranojom. Krvoprolića ne prestaju, sve do trenutka kada će i sam biti nasilno svrgnut.

Ulaz za projekciju ovog filmskog naslova je besplatan.

Glumac Simo Trebješanin, na sceni Nikšićkog pozorišta, u srijedu, 12. aprila, sa početkom u 20 sati, održaće muzičko – poetsko veče „Noć duše čarobne".

Tema večeri je ljubav, „obrađena“ kroz stihove Jesenjina, Antića, Rajića i drugih pjesnika, ali i u pjesmama savremene poezije. Stihove prati zvuk gitare u izvođenju glumca Trebješanina.

 

simo1

"Noć duše čarobne", Sima Trebješanina

 

„Moja ljubav prema gitari je od ranog djetinjstva. Sve sam pronašao u gitari. Kada ste veseli, gitara vas čini još veselijima. Kad ste tužni, tu ste da vas tješi. Kada hoćete da se smirite ona vas smiruje... Ona je tanan i lijep instrument sa kojim možete da radite sve i daje vam sve. Gitara je ženskog roda i svojim oblikom podsjeća na ženu. Gitara je kao žena, nježna, lijepa, emotivna tajanstvena, zanimljiva… Pjesme sam birao koje se meni sviđaju, uz poeziju koju govorim. Sva dobra poezija i sva dobra muzika je svevremena. I to sam htio. Pjevam i govorim stihove koji su stari stotinu godina, kao i one nove" – kazao je glumac Simo Trebješanin, najavljujući ovaj događaj.

Ulaznice za ovo zanimljivo veče, po cijeni od 3 eura, možete kupiti od danas (10. aprila) na biletarnici Nikšićkog pozorišta, od 10  do 20 sati.

Telefoni za dodatne informacije: 040 / 213 566 i 068 / 461 310.

Go to top