Nikšićko pozorište će na aprilskom repertoaru bioskopa uskoro -  u ponedjeljak, 17. april, sa početkom u 12 sati, imati još jedan naslov za najmlađu publiku, kompjuterski animirani film „Padaće ćufte 1“ (Cloudy With A Chance Of Meatballs). Ta urnebesna filmska avantura inspirisana je omiljenom dečjom knjigom koju je 1978. godine napisala Džudi Beret, a ilustrovao je Ron Beret. Režiju potpisuju Fil Foret i Kristofer Miler. Ulaz za publiku je besplatan.

U središtu radnje filma „Padaće ćufte“ koji traje 86 minuta je Flint Lokvud koji želi da postane veliki pronalazač. On je već patentirao dosta čudnih izuma, ali su svi njegovi pronalasci, od letećeg automobila do mašine za čitanje misli majmuna, bili nevjerovatni promašaji. Iako su njegovi izumi samo izazivali nevolje u njegovom malom gradu Žvaćigutaj, Flint je bio odlučan da stvori nešto što će usrećiti ljude. Njegov grad je nesrećan, nakon što je zatvorena fabrika sardina u konzervi, jer sve što imaju žitelji tog mjesta jesu ogromni viškovi sardina. Zato Flint pronalazi rješenje problema – mašinu koja pretvara vodu u hranu. Kada njegov najnoviji pronalazak, kreiran da pretvori vodu u hranu, slučajno uništi gradski trg i odleti u nebo, on je ubijeđen da je njegova karijera završena. Sve dok se ne desi nešto nevjerovatno – s neba počne da pada hrana. A, kada ona zaista proradi, Flint od autsajdera postaje gradski heroj. Onda, naravno, sve polazi naopako.

Flint postaje prijatelj sa Sem Sparks, voditeljkom vremenske prognoze, koja dolazi u grad da isprati „najveći vremenski fenomen u istoriji“. Međutim, usljed pohlepe ljudi koji počinju da traže sve više hrane, mašina počinje da funkcioniše čudno, praveći tornado od špageta i džinovske ćufte. Svi su u nevolji, a Flint i Sem imaju zadatak da daju sve od sebe kako bi zaustavili opasnost koja prijeti gradu.

cufte1

Insert iz filma "Padaće ćufte 1"

Film „Padaće ćufte“ bio je ogroman izazov za reditelje i njihov tim animatora. Nijesu morali da prikažu samo padanje i odskakanje hrane onako kako bi izgledalo u stvarnosti već i normalne vremenske uslove kao što su: kiša, susnježica i tornado. Naravno, činjenica da je u pitanju tornado špageta sve čini potpuno apsurdnim – ali to ipak jeste tornado. Da bi se animirao čizburger koji pada, svaki dio: salata, paradajz, krastavčići i luk, morao je biti odvojeno kreiran u računaru.

„Kada taj čizburger udari o tlo“, kaže Danijel Krejmer, supervizor digitalnih efekata, „može da se raspadne, ili da ostane cio, ili da možda prsne malo kečapa i senfa na zemlju. Potrudili smo se da svaki delić padne baš kako treba", kazao je Krejmer.

 Go to top