Dokumentarna pozorišna predstava „KoTo(R) o Kotoru“, biće izvedena na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u subotu - 22. aprila,  s početkom u 20 sati. Ta predstava je nastala kao dio osmomjesečnog procesnog rada reditelja Petra Pejakovića sa stanovnicima Kotora pod nazivom „Pozorište o Kotoru“. Ulaz za publiku je besplatan.

Projekat "Pozorište o Kotoru" pokrenula je NVO-a Expeditio, u saradnji sa pozorišnim rediteljem Petrom Pejakovićem, uz podršku kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković“, a u sklopu širih projekata European Artizen Initiative (finansiran kroz EU program Kreativna Evropa), kao i ACT4CITY (koji finansira BAC – Balkanski program za umjetnost i kulturu). Ovaj proces je obuhvatio više od pedeset radionica, koji su realizovani od oktobra 2015. do juna, 2016.godine i u njima je uzelo učešće oko šezdeset građana/ki Kotora. Predstava „KoTo(R) o Kotoru” je rezultat tog procesa, a u predstavi su stanovnici/e ujedno autori i učesnici. Cilj je bio da se prikažu posebnosti, ali i problemi koji tište građane/ke Kotora. Komad „KoTo(R) o Kotoru“ promoviše ideju teatra kao sredstva istraživanja i kreativnog izražavanja svakog pojedinca/ke ili grupe u svrhe ličnog razvoja i društvenog angažmana.

 

Kotor1

"KoTo(R) o Kotoru" kao sredstvo istraživanja i kreativnog izražavanja pojedinca

 

Učesnici/ce predstave, u čije osmišljavanje su bili uključeni i rezidencijalni umjetnici iz Beograda, performer i koreograf Dušan Murić, i vajar i scenograf Miodrag Vargić, su: Marjan Šantić, Radmila Beda Radulović, Slavica Lompar, Jelena Vukasović, Maja Mrđenović, Ilko Marović, Dragana Kunarac, Jelena Franović, Tatjana Rajić, Aleksandra Kapetanović, Maruška Drašković, Zorana Milošević, Mitar Mida Jovanović, Antonio Grgurević, Mirjana Popović, Aleksandra Dejanović, Žarko Nikolić i Mirjana Petrović.

Go to top