Igranim filmom „Samo jednom se ljubi“ Rajka Grlića, Nikšićko pozorište će otvariti bioskopski majski repertoar. Film će biti prikazan u četvrtak, 4. maja, sa početkom u 20 sati. Ulaz za publiku je besplatan.

„Samo jednom se ljubi“ je najpoznatiji i najviše cijenjen rad Rajka Grlića. Ovaj filmski naslov važi za jedan od presudnih, jer se sa njim tzv. praška generacija probila u prvu rediteljsku ligu nekadašnje Jugoslavije.

Scenario za film nastao po motivima priče Ruže Jurković, uradili su  Rajko Grlić i Branko Šömen, a saradnici u tom poslu su im bili: Srđan Karanović, Aleks Koenigsmark, Petar Kvesić i Nenad Burcar. Uloge tumače: Miki Manojlović (Tomislav), Vladica Milosavljević (Beba), Mladen Budiščak (Vule), Zijah Sokolović (Mirko), Dragoljub Lazarov (Pero), Neva Rošić (Bebina majka Elizabeta), Erland Josephson (Bebin otac Rudolf), Miljenko Brlečić (doktor), Radojka Šverko, Ivo Robić i drugi.

Radnja se dešava neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Mladi partizan Tomislav i njegovi najbolji prijatelji Vule i Mirko postaju rukovodioci u gradiću, u blizini Zagreba. Tomislav se strasno zaljubi u balerinu Bebu, djevojku iz zagrebačke građanske porodice, koja dolazi u njihov mali grad kako bi pridonijela  'kulturnoj obnovi' u provinciji. Beba mu uzvraća naklonost, mada ih štošta dijeli i oni se, na nezadovoljstvo kako Bebinih roditelja, tako i Tomislavovih partijskih drugova, vjenčaju. Tomislav ne pripada ni jednoj strani zbog čega se na kraju „gubi“ u alkoholu, a Beba se vraća u Zagreb...

.

Go to top