Majski repertoar „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“ obilježiće naslovi upriličeni povodom značajnih državnih i međunarodnih praznika, a centralni događaj je svečanost povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, koja će biti upriličena u Nikšićkom pozorištu, u petak, 19. maja, sa početkom u 20 sati. Na repertoaru Nikšićkog pozorišta za ovaj mjesec su i dvije predstave i dva igrana filma, te izložba kaliografije Jelene Ivanović. U okviru „Programa podrške razvoju kulure u Nikšiću" realizovaće se i petodnevna manifestacija „Neđelja Arhiva“, Državnog arhiva Crne Gore, a nikšićki KKC „Akord“ sa tri premijere obilježiće dvije decenije postojanja i rada.

 Potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević, najavljujući majski repertoar „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“ istakla je uvjerenje da će tridesetak njegovih raznovrsnih naslova ispuniti očekivanja organizatora i publike. Nikčević je pojasnila da se u maju tradicionalno najveći dio kulturnih događaja u Nikšiću vezuje za značajne državne i međunarodne praznike. Ona je apostrofirala značaj ciklusa Kultopisa, koji je u okviru „Programa podrške“, u organizaciji „Zahumlja“ privukao pažnju ne samo publike u Nikšiću, već i iz cijele Crne Gore. Ovog puta Kultopis će 26. maja, u Nikšićkom pozorištu, ugostiti Gojka Kastratovića, poznatog crnogorskog reditelja, a dan prije, u bioskopskoj sali biće prikazan njegov igrani film „Pusta zemlja“. Pozorište će svoj filmski repertoar otvoriti znatno ranije – u četvrtak, 4. maja, projekcijom igranog filma „Samo jednom se ljubi“ Rajka Grlića. Na pozorišnom repertoaru ovog mjeseca su i dvije predstave: „Škola za ljubavnike“, beogradske produkcije „Arlekin“, koja je na programu u nedjelju, 7. maja, dok će na početku druge polovine  ovog mjeseca (16.05.) na sceni Nikšićkog pozorišta gostovati ansambl „Beo arta“, sa komadom „U agoniji“, Miroslava Krleže. Nikšićko pozorište će majski repertoar zatvoriti izložbom kaliografije Jelene Ivanović (30.05.), a dan prije KKC „Akord“ u sali Pozorišta će kroz dva naslova („Najmlađi Akordu za ropđendan“ i „Veče folklora Akordove plesne akademije“) obilježiti dvadeset godina svog postojanja. „Akord“ je za svoj jubilej pripremio i tri premijerna naslova: „Klinč“, „Profesionalac“ i „Prva žurka“.

Državni arhiv Crne Gore u okviru manifestacije „Neđelja Arhiva“, 8. maja, u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“ prirediće izložbu dokumenta pod nazivom „Tursko – crnogorski odnosi u XIX vijeku i prvoj polovini XX vijeka u arhivskim dokumentima Turske i Crne Gore“, a arhivski odsjek u Nikšiću će u okviru ovog petodnevnog programa posjetiti učenici i studenti. Povodom obilježavanja 170 godina od štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca“ Petra II Petrovića Njegoša, 24. maja, u Gradskoj kući biće priređeno veče, u organizaciji Narodne biblioteke „Njegoš“. U „Zahumlju“ će biti organizovana revija dokumentarnog filma o Rock ‘N Rool-u u Crnoj Gori i regionu, te Veče ljubavne poezije.

Go to top