Izložba kaliografije Jelene Ivanović biće otvorena u foajeu  Nikšićkog pozorišta, sjutraveče (utorak, 30. maj), u 20 sati. Ivanović je apsolventica nikšićkog Filozofskog fakulteta, na Odsjeku za pedagogiju, a prve korake u kaligrafiji je naučila od profesora Vita Lekića i jedina je kaliografkinja u Crnoj Gori. Ova mlada umjetnica se pored kaliografije bavi umjetničkom fotografijom i akvarelom. Izložbu će otvoriti Kristina Radović, istoričarka umjetnosti. Ulaz za publiku je besplatan.

Jelena Ivanović se za kaliografiju zainteresovala prije nekoliko godina, a prve korake u umjetnosti lijepog pisanja apsolvirala je kod profesora Vita Lekića. Učestvovala je sa tri rada na beogradskoj Međunarodnoj izložbi kaligrafskih radova „Ćirilica kroz vrijeme“. Jovanović je bila polaznica i beogradske kaligrafske radionice.

 

jelena1

Katalog izložbe Jelene Ivanović

 

Ivanović „posjeduje i njeguje vještinu lijepog pisanja uz pomoć pera, kista, ili nekog drugog pribora za pisanje. Počela je tako što je nauučila slova, preslikavala stil slova na svako sljedeće slovo, vezala ih u riječi, citate, tekstove... “, zapisala je Kristina Radović u katalogu izložbe. Radović kao istoričarka umjetnosti, podsjeća da je ova umjetnica moderirala tradicionalne forme unošenjem svoje vizije i tako dobila moderni i lični kaliografski izraz.

Kaliografska vještina korjene  ima u kineskom pismu, a savremena definicija kaliografije je predstavlja kao „umjetnost davanja forme znakovima na veoma izražajan, harmoničan i vješt način“. Stil kaligrafije je opisan kao ruka ili alfabet. Kaligrafija se proteže od funkcionalnih i ručnih zapisa do prefinjenih umjetničkih komada, gdje ručno pisani tragovi uzimaju prvenstvo nad čitkim pisanjem. Veština kaligrafije se razlikuje od tipografije i neklasičnih ručnih pisanja. Osobenosti su istorijski podijeljene, tečno i spontano, improvizovane u momentu pisanja.

Kaligrafija se nastavlja do izveštačenog načina izražavanja u formama različitih pozivnica, slovnog dizajna/tipografija, originalnih ručno pisanih natpisa, logo dizajna, ovlašćene kaligrafije umjetnosti, uvjerenja, mapa i drugih radova koji uključuju pisanje (na primjer Prikaz slovne umjetnosti).

Organizator izložbe kaliografije Jelene Ivanović je Nikšićko pozorište, u okviru majskog repertoara „Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću“.

Go to top