Nikšićko pozorište junski repertoar otvariće koncertima horova. Koncert horova nikšićkih osnovnih škola pod nazivom „Nikšić s ljubavlju“, na programu je u petak, 2. juna, sa početkom u 20 sati. Koncert mješovitih horova „Cantilena“ / Broadclyst, England  i „Zahumlje“ / Nikšić, Crna Gora biće održan u subotu, 3. juna, takođe u 20 sati. Organizatori ovih muzičkih događaja su Nikšićko pozorište  i „Zahumlje“. Ulaz za publiku je besplatan.

Cantilena hor iz Engleske (Broadclist, blizu Exitera) je mješoviti hor, a formiran je 1987. godine. U svom sastavu ima oko tridesetak članova. Ovaj hor ima širok repertoar klasične i savremene, crkvene i sekularne muzike, kao i narodne i pop pjesme, džez aranžmane i duhovne numere. Bave se muzikom različitih kultura i imaju izvedbe na francuskom, španskom, švedskom, ruskom, italijanskom, latinskom i njemačkom jeziku. Njihov muzički direktor je Hannah Stephenson, koja  bogatstvom  muzičkog talenta i iskustva, sa velikom energijom i entuzijazmom daje poseban doprinos kvalitetu hora Cantilena. Hor Cantilena pjeva i u humanitarne svrhe. Oni svake godine izaberu oblast humanitarnog angažmana koji žele podržati, donirajući prihod sa svojih koncerata.

englez2

Mješoviti hor „Zahumlje“ je, nakon skoro 25 godina prekida u radu, obnovljen 2009. godine i započeo je svoje aktivnosti po kojima je svojevremeno bio prepoznatljiv i na jugoslovenskim prostorima. Pod stručnim rukovodstvom profesora muzike Predraga Martinovića, nakon nepuna četiri mjeseca od početka rada, imao je pripremljen cjelovečernji koncert u Nikšiću, koji je imao snažan odjek, tako da su odmah nakon prvog nastupa uslijedili pozivi za gostovanja. Ovaj ansambl danas na svom repertoaru ima preko 40 kompozicija, u dva muzički različita žanrovska dijela: repertoar na kome su narodne pjesme sa crnogorskih prostora, te starogradske, makedonske narodne, ruske i romske pjesme, zatim niz kompozicija koje koje hor izvodi a cappela, kao i popularne evergrin kompozicije sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Go to top