Ljubitelji baletske umjetnosti imaće priliku da u subotu, 10. juna, na sceni Nikšićkog pozorišta uživaju u dva programa tog  teatarskog oblika igre koji je počeo da se razvija u zapadnoj Evropi još tokom renesanse. Nikšićke balerine - učenice Baletske škole „Princeza Ksenija“ će imati javni čas, sa početkom u 12 sati. Za ovaj baletski nastup,  ulaz za publiku je besplatan. Balerine podgoričke Baletske grupe „Allegro“, sa koreobajkom „Knjiga o džungli“ nastupiće u večernjim satima (sa početkom u 19 h). Ulaznice za tu baletsku predstavu će biti u prodaji od srijede, 7. juna, od 10 do 20, a na dan izvođenja od 10 do 19 sati, na biletarnici Nikšićkog pozorišta.   

U Nikšićkom pozorištu u okviru redovnih programskih djelatnosti, izvodi se nastava za četrdesetak učenika, po utvrđenom planu i programu Baletske škole „Princeza Ksenija“. Nikšićke balerine su već imale dva zapažena nastupa na scenama Crnogorskog narodnog pozorišta i Nikšićkog pozorišta. Prvi nastup bio je u maju prošle godine, kada je u Nikšiću i Podgorici, povodom obilježavanja jubileja „Decenija obnove nezavisnosti, hiljadu godina državnosti“ održan spektakularni Gala koncert. Drugi, zapažen nastup nikšićkih balerina je repremijera baletske predstave „Čipolino“, koja je izvedena u decembru prošle godine.

 

balerine5

Iz predstave "Čipolino" 

 

 

Nastava za nikšićke balerine, do sada se odvijala u dva razreda (pripremno i prvi), a od naredne školske godine broj učenika će biti veći. Pored Klasičnog baleta i Savremenog pokreta, učenici su do sada izučavali Bonton i Francuski jezik, a broj predmeta u školskoj 2017/2018 će biti veći za polaznike III razreda. Nastava se u Baletskoj školi „Princeza Ksenija“ (Podgorica, Bar, Nikšić) izvodi po svjetskim normativima, koji su usklađeni sa pozitivnim zakonskim propisima iz oblasti obrazovanja u Crnoj Gori. U nastavi i programima su angažovana poznata imena iz ovog vida umjetnosti pokreta i igre iz zemlje i svijeta, među kojima su: Katja Petrovska, Konstatin Kostjukov, Emma Veljić, Ana Halas, Svetlana Arkadijevna Tsidilina i Mileva Guberinić. Spisak imena koji su ugradili sebe u nastajanje i rad ove Škole je i za mnogo veće sredine impresivan. Sa BŠ „Princeza Ksenija“ su i danas: Ašhen Ataljac, Katja Petrovska i Antoaneta Aleksijeva sa asistentima. Prvi pedagozi Sonja Divac i Slobodan Nedić, samo su bili najava za mnoge druge: Lidija Pavlović, Sonja Lapatanov, Lidija Pilipenko, Ivanka Lukateli, Yoram Karmi, Galina Jevgenijevna Čajkovska, Dijana Kozarski, Bosiljka Mićunović, Bruno Verzino, Irina Ivanova,...

Javni čas nikšićkih balerina je prilika da se roditelji i publika bolje upoznaju sa realizovanom teorijskom i praktičnom nastavom tokom školske godine.

Koreobajku „Knjiga o džungli“ potpisuje koreografkinja Viktorija Strugar, uz asistenciju Jelene Samardžić Kotri. Uz muziku Phil Collins i kostimie Mire Perišić, te i scenografiju Vlada Lalovića, priču o Mogliju kroz igru i pokret, na scenski ubjedljiv način donose: Lidija Vukotić, Srna Vukčević Barbara Šuškavčević, Jana Kilibarda, Ksenija Sinđić, Maša Vušanović, Jelena Perović, Jelena Samardžić, Vlado Todorović, Anja Lučić, Sara Krković, Jelena Samardžić, Mia Mijušković, Staša Sćepanović, Iva Petrović, Nastasja Gluščević, Varja Đonović Marija Bubanja, Elena Ivanović, Kristina Mrkić, Milica Žižić, Marija Čabarkapa i Una Vojvodić. Projekat su pomogli: Slobodan Kovačević, Tijana Stanković, Duško Lučić, Dejana Šuškavčević, Ivan Mijušković, Dragana Crvenica, Nikola Vučeljić, Nataša Jovović, Jelena Marković, Marina Vukčević,  Lidija Makrid, Ivani Lopičić i Duško Miljanić.

 

Priredila: Slavojka Marojević

Go to top