U okviru junskog filmskog repertoara i ciklusa „Kanski klasici srijedom“, Nikšićko pozorište će 14.21. i 28. juna prikazati tri filmska naslova. Na bioskopskom platnu sjutra (14.06), sa početkom u 20 sati, će biti prikazan film „Petparačke priče“ (engl. Pulp Fiction), Kventin Tarantino. Nedjelju dana kasnije (21. 06.), u istom terminu, na programu je „Pink Floyd - Zid“, u režiji Alan Parker, a  u posljednjoj srijedi u junu (28.06.) na repertoaru je igrani film "Čudne igre", u režiji Mihael Hanake. Ulaz za sve ove projekcije je besplatan.

 „Petparačke priče“ (engl. Pulp Fiction) je američki akcioni film iz 1994. godine, u režiji Kventina Tarantina. Poznat je po nelinearnoj radnji, ironičnoj mješavini humora i nasilja i referenci iz filma i popularne kulture. Nominovan je za sedam Oskara, uključujući najbolji film; Tarantino i Averi su osvojili nagradu za najbolji originalni scenario. Na Filmskom festivalu u Kanu je nagrađen Zlatnom palmom. Veliki komercijalni uspeh revitalizovao je karijeru glavnog glumca, Džona Travolte, koji je bio nominovan za Oskara, kao i Samjuel L. Džekson i Uma Turman.

Naslov filma odnosi se na šund časopise i kriminalističke romane iz sredine dvadesetog vijeka, poznate po slikovitim opisima nasilja i ispraznim dijalozima. Radnja je, kao i u drugim Tarantinovim djelima, nelinearna. Kritičari su film zbog njegove samorefleksije i nekonvencionalne strukture nazvali prvim primjerom postomodernog filma. „Petparačke priče“ poslužile su kao inspiracija za mnoge kasnije filmove koji su preuzeli određene elemente njegovog stila. Priroda njegove produkcije, marketinga i distribucije i naknadne profitabilnosti snažno su uticali na područje nezavisne kinematografije.

Film čini nekoliko priča koje su međusobno povezane. U njima su opisane sudbine dvojice „sitnijih“mafijaša, jednog profesionalnogbokserakoji nije ispoštovao (nezakoniti) dogovor da izgubimeči žene jednog mafijaškog bosa, sklone predoziranjudrogama.

Film „Čudne igre“ (engl. Funny games U.S.) na programu je 21. juna, u 20 sati. Imućna porodica, otac Georg, majka Ana i njihov sin, odlaze na vikend u kuću, koja se nalazi u blizini jezera. Dok su Georg i sin na jedrenju, Ana se nađe licem u lice s neobičnim, ljepuškastim mladićem Peterom, koji kaže da je gost kod susjeda, te je došao da pozajmi nekoliko jaja. Dok se Ana pita kako je dospio na njihovo imanje, Peteru se pridruži drugar Paul. Obojica izgledaju vrlo neobično i uznemirujuće - uredno odjeveni i počešljani, ali lice im je bez izraza. Uskoro stvari postaju još zamršenije - Peter i Paul, bez ikakvog razloga, počninju da maltretiraju i zlostavljaju čitavu porodicu.Režijupotpisuje Mihael Hanakea ulogetumače: Naomi Vots i Tim Rot.Go to top