Nikšićko pozorište, novu pozorišnu sezonu – 2017/2018, će otvoriti premijernim komadom „Inspekcija“Stevana Koprivice, u režiji Gorana BulajićaPremijera je zakazana za 18. septembar, sa početkom u 20 sati, kao poklon Opštine Nikšić i Pozorišta građanima  za Dan opštine. Prva repriza biće izvedena dan kasnije – 19. septembra. Ulaznice po cijeni od 4 eura su u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta. 

 Riječ je praizvdbi teksta iz pera Koprivice, koji prepoznatljivim stilom slika crnogorski mentalitet, karakter i situacije. No, novi tekst ovog poznatog dramskog pisca ima i elemente klasične drame, odnosno pozorišne priče o situacijama koje su prisutne kod mnogih svjetski poznatih komediografa, ili kako to objašnjava Koprivica, u dalekoj asocijaciji "Inspekcija" može da liči na Gogoljevog „Revizora“. No, te univerzalno prepoznatljive komične elemente, Koprivica je vješto upakovao u naše savremene tokove i zbilju, u „današnje socijalno i političko tkivo Crne Gore“. Originalnost Koprivičevog teksta najviše je vidljiva kroz odslikavanje crnogorskog mentaliteta, odnosno „političkih, psiholoških i etičkih podjela među ljudima“. Te podjele, objašnjava Koprivica, „proizilaze iz  karaktera  i mentaliteta, ali se prelamaju preko politike“.

 „‘Inspekcija‘ se može smatrati drugim dijelom komada ‘Dugo putovanje u Jevropu’. Noosioci radnje u ‘Inspekciji‘ nijesu krunisane glave, nego lokalni mali kraljevi, bogovi i podkraljevi. Oni žive u maloj primorskoj sredini, preko koje se prelamaju odnosi između takozvane ’gornje i donje Crne Gore‘. Ta distinkcija između primoraca i planinaca čest je motiv u mojim komadima“, objašnjava Koprivica svoju dramu u praizvedbi ansambla Nikšićkog pozorišta.

 

 

Inspekcija1

Detalj sa prvih - čitajućih proba;  Fotto. A. Gardašević

 

 

Praizvedba je dodatna inspiracija i motiv glumcima za još veće i dublje istraživanje i igru. Radost stvaranja prisutna je od prvog dana probe, a glumački „deseterac“: Simo TrebješaninJelena Nenezić RakočevićBoban ČvorovićJovan KrivokapićNikola VasiljevićJulija MilačićGordana MićunovićMarija ĐurićMilica Šćepanović i Vukan Pejović, obećavaju dobru pozorišnu priču koja će osvježiti nikšićku i crnogorsku pozorišnu scenu. Posebnu notu novoj pozorišnoj priči o našim naravima i situacijma udahnuće scenografija mr Anke Gardašević, koja potpisuje i fotografiju, ali i živopisni kostimi mr Jelene Đukanović. Muzika je povjerena Dinu Kapetanoviću ("Autogeni trening").

 

Inspekcija2

Članovi ansambla "Ispekcije" u svakodnevnoj pozitivnoj radnoj atmosferi; Foto A. Gardašević

 

 

Reditelj Goran Bulajić je dobar poznavalac rukopisa Stevana Koprivice, jer ovo nije prvi put da njih dvojica sarađuju i to za produkciju Nikšićkog pozorišta. Kada je nakon višedecenijske pauze prije osamnaest godina (18. septembra, 1999. godine) Nikšiću vraćeno pozorište, njegova scena otvorena je Koprivičevim komadom „Iz ničega u ništa“,  u režiji Bulajića. Koprivica i Bulajić uspješno su sarađivali i na komadu „Dobro jutro, admirale“. Rad na novom tekstu Koprivice, za reditelja Bulajića je poseban izazov, jer je to, prema njegovoj ocjeni, „jedna konkretna, katarzična priča“. Zbog toga „Inspekcija“ cijeloj ekipi daje mogućnost za pravi artizam, pojašnjava Bulajić, dodajući da taj tekst Koprivice, njemu kao reditelju „daje šansu da definiše odnose i dijagnozu stvarnosti“.  

 

Inspekcijaplakat1

Plakat premijernog projekta "Inspekcija"

 

Nikšićko pozorište povodom premijernog izvođenja „Inspekcije“,  organizuje PRESS konferenciju, 15. septembra (petak), sa početkom u 10 sati, u VIP salonu (zgrada Pozorišta). Na PRESS-u će govoriti: autorski tim i glumački ansambl predstave.

 

 

 

S. Marojević

Go to top