Otvaranjem izložbe „Umjetnički izraz na upotrebnim predmetima Banjana i Drobnjaka“ u Nikšiću je počela tradicionalna manifestacija „Septembarski dani“, u sklopu koje će do kraja mjeseca biti realizovani brojni kulturno-umjetnički, turistički i sportski programi.

U segmentu kulture centralni događaj biće premijera komedije „Inspekcija“, Stevana Koprivice, koju pod rediteljskim rukopisom Gorana Bulajića, u produkciji Nikšićkog pozorišta ovih dana oživljava desetočlani glumački ansambl.

 

Inspekcijaplakat1

 

Plakat premijernog komada "Inspekcija"

Premijerno izvođenje tog komada na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, kao poklon Opštine Nikšić i Pozorišta građanima za Dan opštine, zakazano je za 18. septembar (ponedjlejak), sa početkom u 20 sati. Prva repriza „Inspekcije“ biće sjutradan (19. 09.), sa istim terminom izvođenja. Ulaznice po cijeni od 4 eura će biti u prodaji od 11. septembra na biletarnici Pozorišta, svim danima od 10 do 20 sati. Na repertoaru Nikšićkog pozorišta, pored novog dramskog naslova iz sopstvene produkcije je i drama „Sveti i prokleti“, autorski projekat Obrada Nenezića, nastao u produkciji „Barskog ljetopisa 2016“.

sveti1

"Sveti i prokleti"

Tu predstavu  koja je rađena po legendi o Vladimiru i Kosari, nikšićka publika će moći da odgleda u petak, 22. septembra, sa početkom u 20 sati. Cijena ulaznice za ovu predstavu je takođe, 4 eura. Pozorište ni ovog puta nije zaboravilo najmlađu publiku, jer je uz finansijsku podršku Opštine Nikšić, kao poklon nikšićkim prvacima, u srijedu - 27. septembra, u dva termina (12 i 14 sati), obezbijedilo izvođenje „Bajke o ribaru i ribici“

ribar1 

"Bajka o ribaru i ribici"

Gradsko pozorište iz Podgorice taj komad je radilo poznatom lutkarskom tehnikom, u tzv. "crnoj sobi", a scenografija "ilustruje" život mora ispod i iznad površine vode. 

U muzičkom dijelu septembarskog repertoara Nikšićkog pozorišta predviđena su tri koncerta.  Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, na sceni Pozorišta će biti otvoren XII Međunarodni Nikšić Gitar Festival. Ulaz za ovaj muzički spektakl  je besplatan.

crnogorskisimfonijskiorkestar5

 

Crnogorski simfonijski orkestar otvara Gitar Festival

 

U okviru tog Festivala, u Nikšićkom pozorištu, će dva dana kasnie (u srijedu, 27. septembra) nastupiti proslavljeni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i slovenački  saksofonista Vasko Atanasovski. Cijena ulaznice za ovaj događaj je 5 eura. Ta dva koncerta u okviru Gitar Festivala organizuju: NVO „Anagastum guitar society“, Muzički centar Crne Gore i Nikšićko pozorište. Koncert tradicionalne, izvorne klasične turske muzike biće upriličen u utorak, 26. septembra, sa početkom u 20 sati. Ulaz za publiku je besplatan, a Pozorište je ovaj događaj organizovalo uz podršku i saradnju Opštine Nikšić  Instituta „Yunus Emre“ iz Podgorice.

Go to top