Oktobarski repertoar „Programa podrške razvoju kulture“ potvrdio je ranije postavljenu tezu da je Nikšićko pozorište nosilac razvoja kulture u ovom gradu, jer će od 30 različitih sadržaja tog Programa, njih 22 biti realizovano na sceni PozorištaNa repertoaru Pozorišta, pored tri predstave, su i igrani i dokumentarni filmovi, ali nije izostavljen ni muzički segment produkcije ustanove, u okviru kojeg će sopranistkinja Bojana Marković i gitarista Slobodan Bogdanović održati koncert. Ovog mjeseca na filmskom repertoaru su evropska  ostvarenja novije produkcije, te ciklus filmova nastalih po scenariju Mirka Kovača, kao i dokumentarno filmsko djelo Kulturno nasljeđe Balšića“. Pozorište je ovog mjeseca posebnu pažnju poklonilo najmlađoj publici i mladima. Mališani će uživati u akrobatsko - poetskoj predstavi „Akrobatika matematika“, a srednjoškolci i studenti odgledaće premijerni projekat „Inspekcija“. Na večernjoj sceni biće izvedena još dva ostvarenja dramske umjetnosti, predstave „Ko je ovde idiot“ i „Šćeri moja“. Nikšićko pozorište će 16. oktobra učestvovati na Bijenalu crnogorskog teatra, kada će u okviru off programa tog nacionalnog Festivala, promovisati časopis „Pozorište“

Ljubitelji sedme umjetnosti u Nikšićkom pozorištu imaće priliku da od 2. do 7.oktobra, u terminima od 18 i 20 časova, odgledaju deset evropskih filmskih ostvarenja novije produkcije. Na početku tog ciklusa (2.10. u 18 i 20 sati) publika će odgledati danski film „Tiho srce“ i kiparski „Član porodice“. Drugi dan evropskog filma (3.10. u 18 i 20 sati) rezervisan je za italijansku i njemačku produkciju i filmove „Uši“ i „Evropa, voli te“.Potom – 4. oktobra, u istim terminima biće prikazani filmovi „Put preko Dunava“ (Slovačka, 1989) i „Ego“ (Švedska, 2013). Slovačka filmska produkcija predstaviće se 5. oktobra sa još jednim ostvarenjem - „Smrt Karlosa Gardela“ iz 1989. godine, dok će Holandija biti zastupljena sa naslovom „Iznenađenje“, iz 2015. godine. Iz mađarske filmske produkcije publika će u petak, 6. oktobra, sa početkom u 18 sati odgledati „Vikend“, a dva sata kasnije na repertoaru je francuski „Dom“, sa kojim će biti i završena manifestacvija „Dani evropskog filma 2017“. Filmski repertoar Nikšićkog pozorišta će biti nastavljen krajem mjeseca, kada je na programu dokumentarac „Kulturno nasljeđe Balšića“,Ognjena Radulović, nastao po scenariju Aleksandra Čilikova, Đorđija Borozana i Nika Martinovića. Ciklusom filmova nastalih po scenariju Mirka Kovača (Lisice, Usijanje,Noć paučinei Okupacija u 26 slika“) biće zaokružena oktobarska filmska projekcija u sali Pozorišta. Organizatori „oktobarskog filmskog maratona“ očekuju dobru posjetu, jer se radi o kvalitetnoj filmskoj produkciji novijeg datuma, a i ulaz za sve projekcije je besplatan.

Na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u četvrtak, 12. oktobra, sa početkom u 20 sati i 30 minuta gostuje beogradska produkcija „Arlekin“, sa predstavom „Ko je ovde idiot“, čiju adaptaciju teksta, režiju i glumu potpisuju:Milan Kalinić i Srđan Ivanović. Cijena ulaznice je 5 eura. Sjutradan za nikšićke učenike i studente, na večernjoj sceni, sa početkom u 20 sati i 30 minuta, biće izveden premijerni komad „Inspekcija“. Cijena ulaznice sa popustom od 50 odsto, za srednjoškolce i studente je 2 eura. Repertoar za odrasle zatvoriće komad „Šćeri moja“, Crnogorskog narodnog pozorišta. Cijena ulaznice za ovu predstavu je 4 eura. Pozorište u „starom, dobrom maniru“ posebnu pažnju poklanja najmlađoj publici, za koju je ovog mjeseca pripremila iznenađenje – akrobatsko poetsku predstavu „Akrobatika matematika“ iz produkcije Ars longe iz Beograda. Cijena ulaznice za mališane je simbolična i iznosi 1,5 eur.

Muzički dio repertoara Pozorišta rezervisan je za koncert sopranistkinjBojane Marković i profesora gitare Slobodana Bogdanovića, koji će biti održan u srijedu, 11.avgusta, sa početkom u 20 sati. Cijena ulaznice za ovaj nesvakidašnji muzički ugođaj je 3 eura.

Oktobarski repertoar Programa podrške počeo je izložbom 2D Zdravka i Davida Delibašića, koja je biti organizovanau galerijama Nikola I i Ilija Šobajić. Nikšićka publika će u okviru manifestacije Dani Austrije u Crnoj Goribiti u prilici davide izložbu fotografija pod nazivom Nepoznati Evropljani“, autora Kurta Kajndla. Ljubitelji likovne umjetnosti uživaće i u slikama Milene Vladisavljević. Biće orgnizovane i promocije knjiga: „Ne dirajte moje krugove, Ane Pejović, drugog dijela knjige Puh Đorđe i duhovi triftara“, Žarka Vučinića, kao i knjige Vaspitanje za razvoj humane i dostojanstvene ličnostiprof. dr Rada Delibašića.

 

S.M.

Go to top