Ljubitelji klasične muzike, ali i tradicionalne narodne pjesme imaće priliku da u srijedu 11. oktobra, sa početkom u 20 časova, u Nikšićkom pozorištu uživaju u koncertu „Kaldrmama pjesme vječne“, Bojane Marković - sopranistkinje i Slobodana Bogdanovića - profesora gitare. U programu će učestvovati: Slobodan Jovićević – perkusije, Gordana Bjeletić – klavir, Tamara Krivokapić – violina i Ana Patrić – balerina. Cijena ulaznice koje su prodaji su na biletarnici Nikšićkog pozorišta, svim danima od 10 do 20 sati, je 3 eura.

Izvođači na koncertu će predstaviti osobenu lirsku interpretaciju tradicionalne narodne muzike, a ujedno će promovisati muzičku baštinu Crne Gore, zemalja regiona, ali i šire. Sve numere na repertoaru su rađene u posebnom aranžmanu umjetnika za ovaj koncert, što garantuje najavljenu lirsku osobenost, tako da će ga publika dugo pamtiti.

Sopranistkinja Bojana Marković rođena je u Nikšiću. Nakon osnovnog muzičkog obrazovanja na klavirskom odsjeku u Školi „Dara Čokorilo", završila je Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, odsjek solo pjevanje, kod profesorice Larise Dašić Simović. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesorice Radmile Bakočević. Za vrijeme studiranja Marković je učestvovala na prestižnim takmičenjima, gdje je osvojila brojne nagrade. Prošle akademske godine završila je master studije na odsjeku za solo pjevanje na Konzervatorijumu u Barseloni, kao stipendista Vlade Crne Gore.

Gitarista Slobodan Bogdanović, takođe nikšićanin, tokom osnovnog  i srednjeg muzičkog obrazovanja (odsjek gitar) u školama „Dara Čokorilo“ u Nikšiću i „Vasa Pavić“, osvojio je brojne nagrade na državniim i međunarodnim festivalima. Za vrijeme školovanja u Podgorici, Bogdanović je aktivno nastupao i svirao u septetu Vjere Nikolić. Akademske studije upisao je u Sarajevu, u klasi profesora Zorana Krajišnika, a završava kod svjetski priznatog koncert majstora mr Gorana Krivokapića. U toku studija nastupao je u različitim kamernim sastavima izvodeći koautorska etno - džez djela, od kojih se neka izvode i na međunarodnom Sarajevo Jazz Festu. Bogdanović se usavršavao kod istaknutih umjetnika kao što su: Edin Karamazov, Vera Ogrizović, Oskar Gilja, Tilman Hopštok... Trenutno se nalazi na apsolventskim studijama na odsjeku za Opštu muzičku pedagogiju, pod mentorstvom mr Zorana Komadine.

Koncert „Kaldrmama pjesme vječne“ se organizuje u okviru repertoara Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a organizatori su Opština Nikšić,  Nikšićko pozorište i „Zahumlje“.

Za dodatne informacije pozovite broj 068 461 310.

Go to top