„Inspekcija“, Stevana Koprivice, u rediteljskoj postavci Gorana Bulajića, nakon uspješnog premijernog izvođenja i prve reprize u septembru, ponovo je na repertoaru Nikšićkog pozorišta. Publika će taj novi dramski projekat Nikšićkog pozorišta, koji sažima sve argumente teatarskog izraza, vidjeti na večernjoj sceni u petak, 13. oktobra, sa početkom u 20 sati i 30 minuta. Cijena ulaznice je 4 eura, a za srednjoškolce i studente važi popust od 50%. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta, od 10 do 20 sati, a na dan izvođenja od 10 do 20 sati i 30 minuta.

„’Inspekcija’ je komedijski ogled  koji se, naizgled, bavi uzročno - poslijedičnim odnosima mentaliteta i politike, precijenjenih i preupotrebljivanih motiva naše svagdašnjice. Kad ne znamo što ćemo, kada tražimo alibije za nezadovoljstva, muke, neslaženja, lične neuspjehe, neostvarene snove i ideale, odmah se dohvatimo mentaliteta i politike. Zajedno, daju jedan amalgam koji nam život čini paklenim, samo zato što sve i svašta sabijamo u ta dva pojma. Zato sam pokušao da u ovom komadu, pisanom namjenski za  Nikšićko pozorište, mentalitetu i politici dodam prstohvat sujete, dva prstohvata gluposti, prstohvat i po generacije pogubljene u tranziciji, sve sa malo prevare i opsene. Nakana mi je bila da tim receptom relaksiram ono što nas boli, da pronadjem katarzu kroz smijeh. Medjutim, kaklo je pisanje odmicalo, a pogotovo po uvidu u ishode rediteljskog čitanja Gorana Bulajića, postalo je jasno da je relaksacija vrlo relativna,  a katarza je ionako u domenu publike, a ne pisca. Ova  priča o jednom  ’sličnom nama’ koga gnječe drugi takodje ’slični nama’, smještena na moru, a pritisnuta planinama,  funkcionisaće po zakonima gorke komedije, koja će da menadrira izmedju vanile i pelina, a na svakom od nas pojedinačno je kakav će ukus da nam ostane na nepcima“, napisao je Koprivica o svom novom dramskom naslovu. On je na press konferenciji upriličenoj u susret premijeri  istakao da mu imponuje ambicioznost Nikšićkog pozorišta koje se ne „povinuje trendu malih predstava“, već  radi punim kreativnim kapacitetima.

Inspekcija13

"Inspekcija" - katarza kroz smijeh

„To je nešto što meni kao piscu, a čini mi se i crnogorskoj pozorišnoj, teatarskoj sredini, služi na čast. Druga stvar, koja mi imponuje kao autoru teksta, je ona proceduralnost koja se u ovim vremenima strašno zaboravlja, a ovdje je odnos prema dramskom djelu i stvaraocu ispoštovan“, kazao je Koprivica, koji je pomenuti pozorišni komad pisao namjenski za Nikšićko pozorište. A, narudžbine, kako je istakao, mogu da budu vrlo inspirativne, „ako znate šta ćete i kako ćete“. Koprivica je naglasio izuzetnu saradnju koju godinama ima sa Goranom Bulajićem, posebno zbog toga što su reditelji u poslednje vrijeme skloni da malo marginalizuju pisce“.

U uspjeh i dug život predstave uvjereni su i ostali članovi autorskog tima i glumačkog ansambla.

Tekst Stevana Koprivice za reditelja Gorana Bulajića je jedna vrsta konkretne dramaturgije, a glumci su tu priču prihvatili kao svoju.

„Jako je bitno da se u projekat krene sa pozitivnim nabojem, sa potrebom da se to ispriča i pokaže na dah i punim plućima“, poručio je reditelj.

Dramu „Inspekcija“, koja nas se itekako tiče i dotiče i glumci kojima su povjerene uloge su doživjeli kao izazov,koji će osvježiti crnogorsku pozorišnu scenu.

„Koprivica je kao pisac nevjerovatno zahvalan za glumca. On toliko napiše tačno, da glumac, uz malo promišljanja, nema šta drugo da radi, nego da izađe i kaže to što je on napisao“, poručio je Simo Trebješanin, koji igra Milivoja, glavnu ulogu u predstavi.

Mlada glumica Marija Đurić ističe da ova predstava ima komičnih, ali i tragičnih elemenata, te da nije sigurna da li postoji linija koja ih razdvaja.

U predstavi igra još jedna mlada glumica, Milica Šćepanović, koja ističe da je iskoristila mladost i energiju kako bi unijela ritam u predstavi, a da su sve njene kolege hrabro ušli u priču i stvaranje likova. Pored ovo troje glumaca uloge u "Inspekciji" tumače i: Boban čvorović, Jelena Nenezić Rakočević, Julija Milačić, Gordana Mićunović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević i Vukan Pejović.

Scenografiju je uradila mr Anka Gardašević, a kostime mr Jelena Đukanović. Muziku potpisuje Dino Kapetanović ("Autogeni trening").

Go to top