U okviru off programa Bijenala crnogorskog teatra, u ponedjeljak, 16. oktobra, sa početkom u 18 sati biće promovisan časopis „Pozorište“, čiji je izdavač Nikšićko pozorište. Promocija će biti održana u press sali Crnogorskog narodnog pozorišta, a o ovoj jedinstvenoj publikaciji te vrste u Crnoj Gori će govoriti: docent dr Mimo Drašković, docent.mr Marija Čolpa i Slavojka Marojević, urednica časopisa „Pozorište“.

Najveći dio sadržaja, časopis „Pozorište“ kao specifična publikacija, posvećuje dramskoj umjetnosti. Prvi broj časopisa objavljen je prije 61 godinu (1956.) u tadašnjem Narodnom pozorištu. Urednik časopisa je bio Jovan Safundžić, glumac iz Splita, a za Pozorište je pisao i Hugo Klajn, poznati šekspirolog. U periodu tzv. zlatnog rada teatra u Nikšiću, izašla su samo tri broja „Pozorišta“, jer je nažalost, ubrzo  uslijedila odluka o ukidanju Narodnog pozorišta i njegovom prisajedinjavanju tadašnjem Titiogradskom, odnosno današnjem CNP-u. Časopis je podijelo sudbinu svog matičnog teatra. Uslijedile su godine, ili bolje rečeno decenije pozorišnog vakuma u Nikšiću, kada je grupa amatera, održavala nit pozorišnog stvaralaštva u ovom gradu. I tako sve do 1999.godine kada je Nikšiću ponovo vraćeno pozorište, koje je nakon deceniju i po podstanarskog života u januaru 2015.dobilo svoj hram i sopstvenu scenu. No, Nikšićko pozorište iako je bilo podstanar na Sceni 213, uspješno je krčilo put svoje produkcijske prepoznatljivosti. Svjesno činjenice da je pozorište jedina živa umjetnost i da je kao takva najprolazniuja od svih umjetnosti, Nikšićko pozorište je odlučilo da se uz produkciju uporedo bavi i izdavačkom djelatnošću, koja će afirmisati dramsku umjetnost i čuvati je od protoka vremena. Tako je časopis „Pozorište“ u protekloj deceniji bilježio brojne priče, trudeći se da afirmiše dramsku umjetnost i kulturu u širem značenju te riječi sa ovih crnogorskih prostora, ali i šire.

Prvi broj obnovljenog časopisa Pozorište pred čitaocima se našao 19. decembra, 2016. godine, kada je u Nikšićkom pozorištu obilježen značajan jubilej - 120 godina od nikšićke premijere „Balkanske carice“, kralja Nikole I. Od tada pa do danas iz štampe je izašlo 28 brojeva „Pozorišta“. U pripremi je novi broj koji će biti objavljen u susret Međunarodnom festivalu glumca Nikšić 2017. Jubilarni 30 broj iz štampe će se pojaviti upravo 19.decembra ove godine, na datum kada je prije 11 godina izašo njegov obnovljeni broj.

casopis1

Jedna od naslovnica časopisa "Pozorišta"

Časopis Pozorište izlazi četiri puta godišnje, odnosno u toku jedne pozorišne sezone. Od broja 4 do 25, časopis je objavljivan u A5 - izvornom formatu iz 1956.godine. Od broja 25 časopis se štampa u A4 formatu, sa nešto izmijenjenim dizajnom. Štampa je digitalna. Korice su u koloru, a sadržaj u crno - bijeloj boji. Distribuira se kao besplatan primjerak u skladu sa važećim zakonskim normativima. Izlazi u 300 primjeraka. Broj čitalaca je daleko veći, jer se časopis distribuira na više stotina adresa putem mejla, a u elektronskom izdanju dostupan je i na web stranici Pozorišta. Njegova uređivačka koncepcija počiva na informativnoj, afirmativnoj i edukativnoj ulozi. Informativna uloga ogleda se u tome što redovno čitaoce informišemo o svim važnim pozorišnim događajima u zemlji, ali i regionu. Njegov afirmativan značaj je u tome što afirmiše stvaralaštvo umjetnika, posebno pozorišnih stvaralaca iz naše zemlje, ali i šire. Afirmatvnost se ogleda i u tome što u svakom drugom broju objavljemo dramske tekstove manje afirmisanih i neafirmisanih dramskih pisaca iz Crne Gore. Edukatvna boja ove publikacije prisutna je kroz različite žanrove: intervjue, osvrte, bilješke, reportažne zapise, u kojima se redovno objavljuju stavovi umjetnika, kritičara, teatrologa i akademskih profesora. Edukativna strana vidljiva je i u naslovima u kojima se piše o stvaralaštvu za mlade i mladih, te o njegovom značaju za djecu i omladinu. Edukativna funkcija časopisa počiva na publicističkim tekstovima poslenika dramske umjetnosti, teatrologa i drugih kulturoloških teoretičara i kritičara, među kojima poseban značaj imaju naučni radovi akademskih profesora dramskih, ali i drugih humanističkih nauka.

Poseban segment časopisa je realizacija zacrtane ideje o informativnom umrežavanju institucija kulture, u prvom redu pozorišta, a sve u cilju brže razmjene programa, zbližavanju umjetnika radi njihovog upoznavanja, razmjene mišljenja, ideja i stavova. U ovom poslu redakcija je naišla na punu podršku i raumijevanje od institucija u zemlji i van njenih granica i iz broja u broj časopis ima sve više tih tema i novih saradnika.

Časopis „Pozorište“ interesantan je i pouzdan izvor informacija za medije koji su zainteresovani za teme iz pozorišnih i drugih vidova umjetničkog stvaralaštva, a može poslužiti i kao pouzdan izvor arhivistike i drugih humanističkih nauka.

Go to top