U Nikšićkom pozorištu sve je spremno za početak XIV „Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2017“, koji će biti svečano otvoren u nedjelju, 12. i trajaće do subote, 18. novembra. Na otvaranju Festivala, prije početka tamičarskog programa, na prigodnoj svečanosti, biće uručena nagrada „Veljko Mandić“, koja se bijenalno dodjeljuje za izuzetan doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori. Ovogodišnji dobitnik tog značajnog priznanja je akademik Sreten Perović – odlučio je žiri za dodjelu te nagrade, kojim je predsjedavao crnogorski režiser Andro Martinović.

U zvaničnom, takmičarskom programu Festivala biće izvedeno šest predstava i jedna van konkurencije, u čast nagrađenih. Sve predstave počinju u 20 časova. Ulaznice su već u prodaji na biletarnici Pozorišta, koja će raditi svim danima, od 10 do 20 sati. Cijena ulaznice za pojedinačnu predstavu je pet eura, dok je set za sedam predstava, uključujući i performans studenata, 30 eura. Za predstave „Inspekcija“ i „Sveti i prokleti“, koje je nikšićka publika već imala priliku da odgleda u okviru redovnih, mjesečnih repertoara, odobren je popust od 50 odsto i to studentima, srednjoškolcima, penzionerima i osobama sa posebnim potrebama.

Festivalski repertoar će otvoriti predstava „Leptir“, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu Aleksandra Radunovića, režirao Emir Zumbul Kapetanović. U predstavi igraju: Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija. Publici će se druge festivalske večeri predstaviti Centar za kulturu Bar i tamošnji festival - „Barski ljetopis“, sa komadom „Sveti i prokleti“, koji je produciran po tekstu i u režiji  dramskog pisca Obrada Nenezića. U glumačkom ansamblu su: Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović. Nikšićko pozorište predstaviće se treće veče Festivala, sa predstavom „Inspekcija“, koju je po tekstu Stevana Koprivice, režirao Goran Bulajić. U predstavi uloge tumače: Simo Trebješanin, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović. Beogradski „Atelje 212“ i festival „Grad teatar Budva“ izvešće predstavu „Jesenja sonata“, koju je po tekstu Ingmara Bergmana, režirao Jagoš Marković, koji potpisuje i scenografiju. U predstavi igraju: Tanja Bošković, Mladen Andrejević, Branka Šelić i Jelena Petrović. Peti dan Festivala (četvrtak, 16. novembar) rezervisan je za Teatar Exit i Teatar 2000 iz Zagreba, koji će se publici predstaviti sa komadom „Balon“, nastao po tekstu Mata Matišića, a u režiji Mislava Brečića. Uloge tumače: Branka Trlin, Judita Franković, Krešimir Mikić i Vili Matula. Zadnje večeri takmičarskog programa "Međunarodnog festival glumca" biće izvedena predstava  „Učene žene“, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta. Predstava je rađena po tekstu Žana Batista Poklena Molijera, a u režiji Jagoša Markovića, koji je zadužen i za scenografiju i izbor muzike. U predstavi igraju: Mirko Vlahović, Nada Vukčević, Radmila Čolić, Petar Vlahović, Julija Milačić, Marko Todorović, Petar Burić, Mišo Obradović, Jelena Nenezić Rakočević, Stevan Radusinović, Aleksandar Gavranić,  Filip Đuretić i Goran Vujović.

Ovogodišnje izdanje Festivala posebno karakterišu zanimljivi scenariji – ocjena je publiciste i kulturologa Dragana B.Perovića, člana Tima za selekciju. U kraćem analitičkom presjeku tematske i žanrovsker strukture festivalskog repertoara, Perović, između ostalog, navodi: „'Leptir´ je porodična drama sa elementima tragikomedije; 'Sveti i prokleti', tragedija inspirisana ljubavnom legendom, u kojoj se Nenezić vratio antičkoj drami, uz  savremeni stih; 'Inspekcija' – komedija mentaliteta; 'Jesenja sonata' – drama u pravom smislu riječi; 'Balon' – drama sa crno-humornim elementima i 'Učene žene', klasična komedija. Mislim da će svi ovi scenariji gledaocima pružiti vrhunsko uživanje, a glumcima dati prostor da se predstave na najbolji način“, ocjena je Perovića. On je na press konferenciji, upriličenoj uoči održavanja Festivala, najavio da u narednom periodu postoji mogućnost povratka monodrame, kao dopunskog sadržaja postojećem programu  Festivala.

NiksickoPozoriste

U Nikšićkom pozorištu sve je spremno za veliku glumačku smotru 

Predsjednica Savjeta Festivala Sonja Nikčević, podsjeća da se posebnost ovog glumačkog, teatarskog nadmetanja, ogleda u tome što on u centar pažnje stavlja glumca i njegovo ostvarenje.

„Festival je tokom svog postojanja pretrpio različite forme i koncepcije, ali gluma i glumac su bili i ostali njegova okosnica, kao uostalom i stvaralačke misije pozorišta”, kazala je Nikčević. Nikšić se, prema njenoj ocjeni, sve više prepoznaje kao Grad festival, a „Međunarodnom festivalu glumca“ pripada čast da zaokruži festivalsku godinu i da bude kruna ostvarenja. 

mfg7

U okviru off programa Festivala svake večeri, nakon izvođenja predstave, u press sali (desni foaje Pozorišta) Pozorišta, u 22 časa, biće održavani razgovori o predstavi, koje će voditi moderatorke Marija Nikčević i mr Bojana Mijović.

Četrnaesto izdanje „Međunarodnog festivala glumca“ završiće se 18.novembra, u 20 sati, kada će žiri Festivala saopštiti Odluku o tome ko su ovogodišnji dobitnici prestižnih, glumačkih nagrada. Nakon ceremonije dodjele nagrada, studenti (njih 11) Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinje će izvesti perfomans „Koraci“, koji predstavlja odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, u režiji i adaptaciji profesora Ferida Karajice, i asistenkinje Julije Milačić.

Direktor Nikšićkog pozorišta i član Savjeta i Tima za selekciju, Zoran Bulajić, izjavio je da se iznos ovogodišnjih nagrada za najboljeg glumca i glumicu, partnerski odnos na sceni i epizodne uloge, kreće od 500 do 700 eura, te da će pored prestižnih pet glumačkih nagrada biti ostavljena mogućnost da, kao i prethodnih godina, budu dodijeljene i specijalne nagrade. Ovogodišnji članovi žirija za dodjelu nagrada na Festivalu su: Kristina Stevović Obradović, Sreten Mitrović i Božo Koprivica, predsjednik.

Nagrade na Festivalu su: Grand prix za najbolju mušku ulogu, Grand prix za najbolju žensku ulogu, Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu, Grand prix za najbolju epizodnu žensku ulogu i Grand prix za najbolji partnerski odnos na sceni.

 S. Marojević

Go to top