Predstavom „Leptir“, autora Aleksandra Radunovića Popaja, u produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva, u nedjelju, 12. novembra, počinje zvanični, takmičarski program XIV „Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2017“. Na svečanom otvaranju Festivala će biti uručena Nagrada „Veljko Mandić“, koja se bijenalno dodjeljuje za doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori. Ovogodišnji laureat tog značajnog priznanja u dramskoj umjetnosti na ovim i širim prostorima  je akademik Sreten Perović, poznati crnogorski pjesnik, teatrolog, pozorišni i  književni kritičar, dramski pisac i prevodilac.

Dramu „Leptir“, režirao je Emir Zumbul Kapetanović. Premijerno je izvedena 18. februara, što je bila ujedno i prva premijera te nacionalne bosanskohercegovačke produkcijske kuće u ovoj godini, a četvrta u umjetničkoj sezoni 2016/2017. Pored Kapetanovića, u autorskom timu su: kostimografkinja Neira Sinanbašić, scenograf Josip Lovrenović, dramaturškinja Džejna Avdić, a muziku je komponovao Dino Šukalo. Uloge su povjerene: Aleksandru Seksanu, Erminu Sijamii i Saneli Pepeljak.„'Leptir' je drama o iluziji, o slobodi čovjeka unutar njegove kože. To je priča koja govori o tragediji porodice i pokazuje na koji način društvene okolnosti mogu uticati na život savremenog čovjeka, te kakve su posljedice kad nema dijaloga među ljudima“, kazala je direktorica Narodnog pozorišta u  Sarajevu  Marijela Hašimbegović.Reditelj „Leptira“, Emir Zumbul Kapetanović, objašnjava da se riječ o „izuzetno teškom komadu“ zbog čega su glumci i autorski tim imali „izuzetno teške zadatke“.

 

 

saleptir1

Detalj iz sarajevske verzije Radunovićevog "Leptira"

 

Tumačeći svoje rediteljsko iščitavanje teksta crnogorskog dramskog pisca Radunovića, Kapetanović je rekao da se „problem ovih ljudi desio, jer su predugo bili u tišini. Kada su progovorili, progovorili su jezikom kojim se nijesu međusobno mogli da razumiju. Danas porodica, kao institucija, doživljava krizu. Porodica je ugrožena i devastirana. Ova predstava je upozorenje svima da postanu svjesni šta se može desiti ako podrodica ne komunicira. Ovo je primjer i pokazatelj gdje destrukcija može odvesti porodicu. Ukoliko je na prvom mjestu bilo koja stvar (karijera, novac, rivalstvo…), a ne porodica, propast je već tu. ...Najveću slobodu sam upravo dao glumcima, jer oni su u suštini centar teatra i teatarskih dešavanja. Dao sam im mogućnost da unutar emotivnog otkriju šta je stvarna tragedija porodice“, rekao je reditelj „Leptira“.Autor teksta Aleksandar Radunović Popaj iscenaciju njegove drame u Sarajevu je doživio kao „veliku čast“, jer to, u prvom redu, govori o aktuelnosti i univerzalnosti teme kojom se on bavio u ovom komadu, kao i o tome da je ono o čemu je „pisao daleko od lokalnog i da funkcioniše i komunicira sa ljudima i sa drugih prostora, što je za pisca najvažnija stvar. Posebno mi je drago što je ovo drugo postavljanje ovog komada za nepunih godinu i po“, kazao je Radunović.   

Za dramaturškinju Džejnu Avdić „dramski tekst 'Leptir' ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, koji poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznese u prvi plan“. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez korekcija (šminke i maske) ovaj komad, prema ocjeni Avdić, „daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koje ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije“, poruka je dramaturškinje Avdić.

Po izvedbi predstave, u press foajeu Pozorišta, sa početkom u 22 sata, biće održan okrugli sto - razgovori o predstavi. U toj teatrološkoj sesiji ućestvovaće  akteri i autorski tim "Leptira", publika, kritičari, teatrolozi i novinari. Medijatorka okruglog stola je Marija Nikčević, dipl. producentica.

U ponedjeljak, 13. novembra, na programu XIV "Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2017" je tragedija "Sveti i prokleti", Obrada Nenezića, koji u produkciji barskog Kulturnog centra i Festivala Barski ljetopis,  potpisuje i režiju tog komada. 

 

S. Marojević

Go to top