Drugog dana zvaničnog, takmičarskog programa XIV„Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2017“, biće izvedena predstava „Sveti i Prokleti“, crnogorskog dramskog pisca Obrada Nenezića, koji potpisuje i režiju ovog komada. Producent projekta je Kulturni centar Bar i njegov Festival - „Barski Ljetopis 2016“. Za scenski govor je zadužena prof. dr Dijana Marojević, dok je kostimografiju uradila dr Anastazija Miranović. Scenografija je djelo akademskog slikara Darka Musića, a uloge tumače: Branka Stanić, Jovan Dabović, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović.

Riječ je o drami u stihovima koja je inspirisana legendom o tragičnoj ljubavi kneza Vladimira i princeze Kosare. Nenezić je na toj legendi rukopis podijelio u dvanaest scena, u kojoj gradi čitav jedan svijet ideja, odnosa, karaktera, slamajući pritom sve zablude i tabue, ogoljujući istinu o sramoti i grijehu. On istražuje svijest i porive junaka koji su obilježili ovu legendu, dodajući im sporedne likove, određene uticajima kulture i istorijskih okolnosti. Autor ovom dramom insistira na motivu čovjeka, bio on dželat ili car.

sveti1

"Sveti i prokleti"

 

„Kada sam pristao da radim ovu priču, zaboravio sam sve što sam znao i pročitao. Uplovio sam u prošlost kao u neko nepregledno more koje me vuklo na dno. Našao sam tu prošlost, gotovo nedirnutu i očuvanu u soli, kao kad nađete antičke brodove i blago i potpuno uplovite u vrijeme prije jednog milenijuma. Onda me povukao stih… Nijesam razmišljao da budem drugačiji. Orginalniji. Noviji… A, ispalo je dobro. Napisao sam dramu u stihu. Slobodnom. Kako obično pišem. Onda sam inverzijom dao antičke i elizabetanske atmosfere i vjerujem da će gledaoci pored poetike koju nosi drama, naći dio prošlosti koja se uzdiže nad Barom, kao što se uzdiže mit o Vladimiru i Kosari“, izjavio je Nenezić, za časopis „Pozorište“, uoči premijere tog projekta.

„Ova drama nije ni na idejnom, ni na tematskom planu iznevjerila legendu koja je polazišna osnova, ali joj je ulila novi impuls, novu dimenziju koja se ogleda i u onim naizgled sporednim likovima čije su transformacije moralna poruka na mikroplanu. Zato ne treba Nenezićevo prikazivanje dualizma posmatrati kao potrebu za crno-bijelim prikazivanjem stvarnosti“, napisao je u kritici ove drame mr književnosti Goran Radojičić.

„Tragedija 'Sveti i prokleti', Obrada Nenezića je djelo izrazito jakih likova, jasnih i do maksimuma zaoštrenih odnosa među njima, bogatog i slikovitog jezičkog izraza, koji je umakao zamci da postane sam sebi svrha već se, naprotiv, izdigao u visoku sferu raskošnog jezičkog pletiva, koji je sav u funkciji likova i dramske radnje, baš kao i kod Šekspira. ..Transponovanje pisanog u govorni glumački izraz otkrilo je u punoj meri svu ljepotu i bogatstvo ovog djela. …U Nenezićevim stihovima kao kroz neki daleki eho čujemo odjeke Šekspira, Laze Kostića, Đure Jakšića... Osluškujemo romantičarski duh koji se vinuo u nedostižne visine da od tamo, negdje daleko iznad svega ovozemaljskog, donese na zemlju po koji odsjaj onog beskrajnog i vječnog. …Sjajna glumačka ekipa koja je studiozno i krajnje predano radila na ovoj predstavi, uspjela je da oživi ovu veliku tragediju onako kako to dolikuje velikim dramskim djelima - tražeći put da se doraste pjesničkom čulu, kako bi se na kraju dvije prirode - priroda teksta i glumčeva, slile u jednu. U vremenu u kojem je riječ izgubila svoje dostojanstvo, u vremenu u kojem je ljepota jezika gotovo izvrgnuta ruglu, pojava ovakvih autora je veliki kulturni i duhovni događaj za jednu zemlju“, ocijenila je prof. dr Dijana Marojević, u svom osvrtu na ovaj komad.

S.Marojević

Go to top