Treći dan „Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2017“ će proteći u znaku produkcije domaćina ove glumačke smotre – Nikšićkog pozorišta, koji će se festivalskoj publici i žiriju predstaviti sa komedijom „Inspekcija“Stevana Koprivice, koju je rediteljski postavio Goran Bulajić. Nikšićko pozorište je  sa premijerom ove predstave (18. septembra) zakoračilo u novu pozorišnu sezonu 2017/2018. U predstavi igraju: Simo Trebješanin, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović. Scenografija je djelo mr Anke Gardašević, kostimografija mr  Jelene Đukanović, a za muziku je bio zadužen Dino Kapetanović  (bend „Autogeni trening“).

Tekstopisac Koprivica cijeni da su u ovoj predstavi sažeti svi argumenti teatarskog izraza. Ovaj poznati dramski pisac, scenarista i profesor dramaturgije na FDU u Cetinju i Beogradu, dobru komediju vidi kao sliku „kada čovjek prođe pored morskog talasa koji ga zapuhne svježinom, nakon čega mu ostane gorak ukus soli“. Na toj poetici, zaključuje Koprivica, počiva i komad „Inspekcija“.

Inspekcija10

"Inspekcija" komedijski ogled

Ta drama je „komedijski ogled  koji se, naizgled, bavi uzročno - posljedičnim odnosima mentaliteta i politike, precijenjenih i preupotrebljivanih motiva naše svagdašnjice. Kada ne znamo što ćemo, kada tražimo alibi za nezadovoljstvo, muke, nesnalaženja, lične neuspjehe, neostvarene snove i ideale, odmah se dohvatimo mentaliteta i politike. Zajedno, daju jedan amalgam koji nam život čini paklenim, samo zato što sve i svašta sabijamo u ta dva pojma. Zato sam pokušao da u ovom komadu, pisanom namjenski za  Nikšićko pozorište, mentalitetu i politici dodam prstohvat sujete, dva prstohvata gluposti, prstohvat i po generacije pogubljene u tranziciji. Sve sa malo prevare i opsene. …Ova  priča o jednom ´sličnom nama´ koga gnječe drugi, takodje ´slični nama´, smještena na moru, a pritisnuta planinama,  funkcionisaće po zakonima gorke komedije, koja će da meandrira izmedju vanile i pelina. A, na svakom od nas pojedinačno je, kakav će ukus da nam ostane na nepcima“, objasnio je Koprivica svoj dramski naslov. On naglašava da je zadatak komedije da se poigra ili ironizira nešto što su devijacije naše stvarnosti. Kada bi ovo bio samo politički komad, onda bi se svodio na plakat. Dobili smo angažovanu komediju čiji ishodi nijesu baš tako komedijski, nego su u nekom socijalnom ili psihološkom smislu malo i gubitnički“, kazao je Koprivica.

„Meni kao autoru imponuje odnos koji je  Goran Bulajić imao prema mom prvom, ali i ovom tekstu. U ovim nevremenima kada je pozorište u pitanju, mogu da kažem da su ovdje stvorene okolnosti koje mogu samo da gode nekom ko se bavi profesionalnim teatrom, kao što se ja bavim“, rekao je Koprivica.

Tekst Stevana Koprivice za reditelja Gorana Bulajića je jedna vrsta konkretne dramaturgije, a i glumci su tu priču prihvatili kao svoju.

„Jako je bitno da se u projekat krene sa pozitivnim nabojem, sa potrebom da se ispriča i pokaže na dah i punim plućima. Mi smo u tome uspjeli… Imali smo dobar proces, što se pokazalo na premijeri i reprizama“, ocijenio je Bulajić.

U uspješan pozorišni život „Inspekcije“, uvjereni su i glumci kojima su povjerene uloge.

 „Koprivica je kao pisac nevjerovatno zahvalan za glumca. On toliko napiše tačno, da glumac, uz malo promišljanja, nema šta drugo da radi, nego da izađe i kaže to što je on napisao. Funkcija pozorišta je da postavlja i otvara pitanja, a publika daje svoj sud“, izjavio je Simo Trebješanin.

                                                                                                                       S. Marojević

Go to top