Zagrebački Teatar „EXIT“ na XIV „Međunarodnom festivalu glumca Nikšić 2017“ izvešće predstavu „Balon“, koja je rađena po tekstu Mate Matišića, a u režiji Mislava Brečića. Dramaturgiju potpisuje Tatjana Gašparović, koreografiju Irma Omerzo i kostimografiju Mirjana Zagorec. Autor muzike je Stanko Kovačić, dok je video animaciju odradio Nemanja Nikolić. U glumačkom ansamblu koji izvodi predstavu na nikšićkom Festivalu su: Krešimir Mikić, Vili Matula, Branka Trlin i Judita Franković.

Prema pisanju zagrebačkog „Jutarnjeg lista“, „Balon“ je „izuzetno zabavna predstava prepuna crnog humora“, koja „živo govori o svakodnevici, pozorištu, umjetnosti, ali i o gubicima koji su tako poražavajuće neizlječivi da možemo samo biti srećni ako nas zaobiđu. Poseban začin je spoj razornog smijeha i gorke, gotovo morbidne emotivnosti“, koja „na trenutke gotovo oduzima dah“, zaključuje ta dnevna novina. Tom predstavom se, navodi zagrebačka dnevna novina, zapravo postavljaju pitanja: „Koja je prava vrijednost jednog glumca u našoj zajednici? Može li glumac svojim radom uticati na posve kritične situacije?“

A6

"Balon" - spoj smijeha imorbidne emotivnosti

Dramaturškinja Tatjana Gašparović u svom prikazu o predstavi navodi da „neka od najvećih imena hrvatskoga glumišta nastavljaju u 'Balonu' već poznatu exitovsku tradiciju bravuroznoga glumačkog teatra u kojem do izražaja dolazi moć glumačke transformacije. …Ovo je i predstava o vlastitim frustracijama koje proizvodimo sami, no uvelike potpomognuti apsurdima društveno-političke stvarnosti koja nas okružuje, stvarnosti u kojoj se lice mafije počesto ne razlikuje od lica pravde. No, iznad svega, ovo je predstava o Glumcu, o njegovom identitetu, o tome za koga i zašto on uopšte igra svoju igru“, napisala je Gašparović.

Reditelj Mislav Brečićpojašnjava da „'Balon' mehanizmom duhovitih zapleta pojačava centralno mjesto glumca, te na taj način razotkriva rubne odrednice glumačkog poziva. Nastaje začudna mapa: predgrađa iluzije koju glumac stvara i kojima putuje, koaj ga vode ga do centra igre i neizbježnog susreta sa samim sobom. Kuda krenuti tada“, pita se Brečić? On potom ističe da se u tijesnom prostoru vanjskih okolnosti glumac se u početku odaziva zmolbi, a naknadno i prisili društva: on mora stvarati prizore, a iluzije koje pritom nastaju sve više nalikuju životu koji živi, u igri uske zavisnosti i preklapanja, sve do stepena neodjeljivosti. Unutarnji motiv i društvena funkcija glumca tako mijenjaju mjesta poput uzroka i posljedice gdje snagom uzgona probuđenog osjećanja za dobrobit drugog, izranja Balon“, poruka je Brečića..

Pretposljednji dan takmičarskog dijela programa XIV „Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2017“ rezervisan je za ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta i predstave „Učene žene“.

S.M. 

Go to top