Izvedbom predstave „Učene žene“, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, sjutra veče će biti zatvoren takmičarski program ovogodišnjeg, četrnaestog po redu „Međunarodnog ferstivala glumca“ u Nikšiću. U subotu, 18. novembra, na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, festivalska zastava biće spuštena, a u čast nagrađenih, studenti FDU sa Cetinja izvešće performans „Koraci“, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret.

Predstava „Učene žene“ nastala je po tekstu  Žana Batista Poklena Molijera, a u  režiji Jagoša Markovića, koji potpisuje scenografiju i izbor muzike. Kostimografija je djelo Marije Marković, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović. Asistent režije u ovom projketu je Tara Lazarević.U predstavi uloge tumače: Mirko Vlahović, Nada Vukčević, Radmila Čolić, Petar Vlahović, Julija Milačić, Marko Todorović, Petar Burić, Mišo Obradović, Jelena Nenezić Rakočević, Stevan Radusinović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić i Goran Vujović.

 

zene1

"Učene žene" / CNP

 

Reditelj Jagoš Marković, koji se sa ,,Učenim ženama“ vratio na scenu CNP nakon duže pauze izjavio je da je ovim komadom  pokazao istinu kroz smijeh.

„Kad god čovjek želi da bude ono što nije, on postaje komičan, tragikomičan. To je predstava sa svim onim sadržajima koje  klasika  mora da ima, sa unutrašnjom ljepotom zbog koje se ide u pozorište, sa onom spoljašnjom takođe važnom estetikom koja je u ovom vremenu za mene i za sve nas pitanje etike. Govorimo o nemanju identiteta, o ljubavi i neljubavi, braku, o poremećenim odnosima unutar porodice, o znanju i neznanju, razumijevanju i nerazumijevanju, o učenim i neukim, o današnjim, jadnim, sirotim, bogatim, neobrazovanim, glupim, bahatim, izgubljenim, kojih je bilo uvijek, kojih ima i sad“, kazao je Marković, uoči premijere ,,Učenih žena“  .

 Struktura Molijerove komike je grandiozna i kreće se u rasponu od lakog, pučkog smijeha i razuzdanosti, preko dubljeg i diskretnijeg, do osmijeha prepunog gorčine i rezignacije koji stežu grlo. To je i bila namjera Jagoša Markovića, kako bi pokazao svu raskoš Molijerovog stvaralaštva i činjenicu da tekst, napisan 1634. godine, nevjerovatno korenspondira sa aktuelnim trenutkom i da su očigledne reference njegovog djela na današnje društvo i pojedince u njemu.

Za sve glumce u ansamblu izuzetna je čast bila raditi, prvi put ili ponovo sa Markovićem, posebno kada se ima rijetka prilika da se igra klasičan Molijerov tekst u stihu.

.

S.M.

Go to top