Igrani film „Bilo jednom u Anadoliji“ (Once Upon a Time in Anatolia) tursko-bosanske produkcije iz 2011.godine, biće prikazan u sali Nikšićkog pozorišta, u petak, 22. decembra, sa početkom u 20 sati. Taj film je na 64. filmskoj smotri u Kanu osvojio Grand Prix.
Scenaristi filma su: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan i Ercan Kesal, a uloge u stopedesetominutnoj filmskoj priči u režiji Nuri Bilge Ceylan, tumače: Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan i Firat Tanisan. Ulaz za publiku je besplatan.

Novo Džejlanovo ostvarenje je prema najavama „egzistencijalni krimi film koji pokreće pitanja smrti i krivice, golog prostora i osamljenosti, zakona i etike duboko u turskoj provinciji, koja je, skrivena od modernizacije, još uvek ravna prema tradicionalnim normama i povinuje se prastarom hijerarhijskom poretku. Urbana populacija Istanbula mahom vodi porijeklo upravo iz anadolskih bespuća, pa se kroz tamu Džejlanovog istražnog postupka pomalja dimenzija iskonskog. Turska postojbina oslikana je pod oskudnim svjetlom mjesečine i farova, čime se beskonačni prostor ukazuje u svojoj ukletosti i onespokojavajućoj ravnodušnosti prirode nad ljudskim problemima“, navodi Aleksandar Radovanović u svojoj recenziji na portalu „Filmske radosti“.
Film pripovijeda istinitu priču koju je doživio režiserov blizak prijatelj. Da se ne bi narušila originalnost filma, radnja 157-minutog ostvarenja je snimana na autentičnim lokacijama Anadolije.
„Moj prijatelj Ercan radio je u Anadoliji sedam godina gdje je iskusio događaj koji smo zajednički ispričali u filmu. Kad smo odlučili da napišemo scenarij, dodali smo detalje i malo promijenili originalnu priču“, kazao je Nuri Bilge Ceylan gostujući na 17. Sarajevo Film Festivalu.
„Bilo jednom u Anadoliji“ je njegov četvrti dugometražni igrani film. Za film „Tri majmuna“, 2008. godine u Kanu, Nuri Bilge Ceylan je osvojio Nagradu za najbolju režiju, dok je za ostvarenje „Climates“ nagrađen Fipresci nagradom 2006. godine. Njegov film „Distant“ 2003. godine nagrađen Grand Prixom, te Nagradom za najboljeg glumca.

Go to top