Projekcijom dva kultna  filma: „Kazablanka“ („Casablanca“, 1942.) i „Mostovi okruga Madison“ („The Bridges of Madison County“, 1995.), Nikšićko pozorište otvara februarski repertoar. „Kazablanka“ je na repertoaru večeras (ponedjeljak, 05.02.), sa početkom u 20 sati, dok su „Mostovi okruga Madison“ na repertoaru sjutra (utorak, 06.02.), u istom terminu. Ulaz za publiku je besplatan.

„Kazablanka“ („Casablanca“, 1942.) je američka ratna romansa snimljena 1942. godine, u režiji Michaela Curtiza, sa Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Scenario filma zasnovan je na drami pod nazivom „Svi dolaze kod Ricka“, Murray Burnett i Joan Alison, što je ujedno i bio originalni naziv filma. Na zajedničkom scenariju filma radilo je šest saradnika, među kojima se ističu Julius J. Epstein, Philip G. Epstein i Howard Koch. Film je snimljen 1942., ali javno se počeo prikazivati tek početkom 1943. godine, što se poklopilo sa Konferencijom u Casablanci. Cijeli film je sniman u studiju Warner Brosa u Hollywoodu, osim prve scene koja je odrađena na aerodromu. Vrijeme radnje je Drugi svjetski rat, a mjesto njenog dešavanja je marokanska Casablanca koja je u to vrijeme bila pod kontrolom Vichyjevske Francuske. Izvrsno strukturiran scenario, besprekorna gluma, nezaboravni dijalozi i fantastična muzika Maxa Steinera napravili su od „Kazablanke“, film koji se ne zaboravlja. Tako je ovo filmsko ostvarenje bilo nomininovano za osam Oscara, a osvojilo ih je ukupno tri, od  kojih je i onaj za najbolji film.

Radnja filma počinje kada se ljubavnici, nakon  dužeg vremena, susreću, što pokreće neke neočekivane događaje. Humphrey Bogart glumi Richarda 'Ricka' Blanea, ciničnog, ali dobrodušnog Amerikanca čiji je mali kafić mesto okupljanja za sve od francuske policije, šefova crnog tržišta do nacista. Kada se njegova davno izgubljena ljubav - Ilsa (Ingrid Bergman) pojavi u Kazablanki sa svojim suprugom - Victorom Lazslom (Paul Henreid), vođom „Otpora“, Rick se uvlači u ljubavni trougao, ali i mrežu političkih intriga. Ilsa i Victor moraju pobjeći iz Kazablanke i Rick je možda jedini koji im može pomoći. Ali, pitanje je: Hoće li?

„Mostovi okruga Madison“ („The Bridges of Madison County“, 1995.) je film Clinta Eastwooda iz 1995. godine. Snimljen je prema istoimenom bestseleru Roberta Jamesa Wallera. U glavnim ulogama nastupili su Eastwood i Meryl Streep, koja je bila nominovana za Oskara za najbolju glumicu. Francesca (Meryl Streep) je usamljena Talijanka. Dok su njezini - muž i djeca na sajmu u Illinoisu, ona upoznaje i zaljubljuje se u fotografa (Clint Eastwood) koji je došao u okrug Madison, kako bi snimio foto-kampanju za „National Geographic“ o mostovima iz okruga. Četiri dana koje provode zajedno su prekretnica u njenom životu, a ona svoja iskustva zapisuje i u dnevnik koji joj pronalaze djeca nakon njene smrti. Na kraju dnevnika piše: „Nijesam sigurna možeš li biti svoj sa mnom? Zar ne vidiš, toliko te volim da ne mogu zamisliti da te zadržim ni na trenutak. Učiniti to, značilo bi ubiti ono divlje u tebi, veličanstvenu životinju koju ti predstavljaš... Osjećam odgovornost... Prema Richardu), prema djeci. Sami moj odlazak, fizičko odsustvo, bilo bi preteško za Richarda. To bi ga moglo uništiti. Iznad svega, što je i najgore, morao bi proživjeti ostatak života sa šaputanjima ovdašnjih ljudi... djeca bi slušala smijuljenja cijelog života ovdje. Patili bi. I mrzili bi me zbog toga. Ne mogu živjeti s mišlju napuštanja svojih odgovornosti. Ako odem sada, te bi me misli pretvorile u nešto drugo od žene koja je došla voljeti te“.

Go to top