Dan Nikšićkog pozorišta – 16. februar (sjećanje na prvu izvedenu predstavu u Nikšiću, „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca iz 1884. godine) biće obilježen izvođenjem baletske predstave „Pepeljuga“, u produkciji Baletske škole „Princeza Ksenija“, sa kojom Pozorište iz Nikšića već treću godinu uspješno realizuje nastavu klasičnog baleta. Koreografiju tog djela na muziku poznatog ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Prokofjeva, potpisuje Katja Petrovska iz Sofijske opere. Baletski spektakl „Pepeljuga“ namijenjen je djeci i odraslima i do sada je to najveće baletsko ostvarenje za 18 godina rada Škole „Princeza Ksenija“. Cijena ulaznice za ovaj glamurozni projekat, koji će biti izveden 16. februara, u 19 sati je tri (3) eura. Rezervacije je neophodno podići do 18 sati na dan izvođenja predstave.

Balet „Pepeljuga“ se razlikuje od svih dosadašnjih predstava po izuzetnom koreografskom crtežu, koji svojim spektakularnim masovnim scenama povremeno podsjeća na sletove ili otvaranje Olimpijskih igara. Pored velikog ansambla Škole baleta iz Podgorice, Nikšića i Bara, nikšićka premijera „Pepeljuge“, biće jedinstvena i po ulogama Prica i Pepeljuge, koje će izvesti solisti iz pekinške Akademije igre Gu Jiale i Liu Chang. Solisti iz Kine, sa pedagogom Sun Jie borave u Podgorici od 8. februara, od kada u KIC-u "Budo Tomović", u susret izvedbi baletskog spektakla u Nikšiću, rade ntenzivne probe sa ansamblom i solistima  Škole „Princeza Ksenija“. Nakon izvedbe u Nikšićkom pozorištu, "Pepeljuga" će zbog velikog interesovanja publike biti ponovo izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u nedjelju, 18. februara, u 17 i 20 sati.

„Pepeljuga“ predstavlja najgrandiozniju produkciju za 18 godina rada Baletske škole "Princeza Ksenija". Ovaj projekat je ujedno pokazatelj da je nivo vještina i izvedbi balerina raste iz godine u godinu i da uprava ove Škole baleta i njeni pedagozi ulažu veliki entuzijazam u razvoj crnogorskog baleta.

 

balet11

"Pepeljuga" - detalj sa premijere 

 

Na premijeri ovog komada (2. decembra, prošle godine) na Velikoj sceni Crnogorskognarodnog pozorišta, kao solisti nastupili su članovi Državne baletske akademije iz Kijeva i „Narodnog pozorišta“ iz Beograda. „Pepeljuga“ je oduševila mnogobrojnu podgoričku publiku koja je salu ispunila do posljednjeg mjesta. No, veliki odziv ljubitelja baleta i potraga za kartom više nijesu samo obiljležili premijeru, već i prvu i drugu reprizu predstve održane narednog dana - 3. decembra. Po završetku svake scene ili u toku igre, u muzičkim pauzama izuzetnog djela kompozitora Sergeja Prokofjeva, čuli su se gromoglasni aplauzi, kao spontana i svesrdna reakcija publike. Ovacijama i sa oduševljenjem pozdravljeni su ansambl Škole iz Nikšića, Podgorice i Bara, te solisti: Princ - Fedir Zarodyshev, Pepeljuga - Galyna Grynkiv iz Državne baletske akademije Kijeva i Maćeha, koja je definitivno ponijela najviše simpatija, čiju je ulogu tumačio Željko Grozdanović iz Narodnog pozorišta“ iz Beograda.

Zato draga nikšićka publiko, poziv: Svi na prvu galeriju! Obilježimo Dan Nikšićkog pozorišta nesvakidašnjim – baletskim spektaklom.

S.Marojević

Go to top