U Nikšiću je prije 134 godine (16. februara, 1884.)  izvedena prva pozorišna predstava „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca. Taj datum slavi se kao Dan Nikšićkog pozorišta, po Odluci Pozorišnog svjeta od 10. oktobra, 2005. godine, koja je verifikovana mjesec dana kasnije na VIII sjednici Skupštine opštine Nikšić. U susret obilježavanju trinaestoipodecenijske pozorišne tradicije izdvajamo zapis iz monografije "Magija traje" o prvoj pozorišnoj premijeri u Nikšiću, koja ima „stanovito kulturološko značenje“.


Izvod iz sadržaja monografije „Magija traje“ / drugo i dopunjeno izdanje:

„Slobodarka“ za početak i istoriju

„...U Nikšiću je srednom januara, 1884. uprava Društva nikšićke čitaonice, osnovane 1881. godine, pozvala na sastanak ´dvadesetak momaka´kako bi ih upoznala sa namjerom osnivanja pozorišta u  Nikšiću. Danas su poznata samo dva člana tadašnje uprave – Bekica Šobajić i Jovica Rnjez. Za prvu predstavu diletanti su odabrali dramu Manojla Đorđevića Prizrenca, ´Slobodarka´, tragedija ´u pet radnji´ koja se događa u Crnoj Gori početkom XVIII vijeka. Na pomenutom sastanku podijeljene su uloge, ´dosta vješto´, a ksnije ´praktika je sljedovala iz dana u dan ma nas je poglavito odocnila prema same pozornice´. Pozornicu su izgradili diletanti, a jeromonah župskog manastira Josif Katurić je ´za vrlo malu cijenu opiturao koltrime i kulise´. Pozorišni oglasi pojavili su se 14. februara, a dva dana kasnije, pred salom punom građana, Bekica Šobajić je održao pozdravni  govor i prisutne upoznao sa značajem osnivanja pozorišne scene u Nikšiću koja se pojavila ´prva iza prve na Cetinju´. Nažalost, nijesu sačuvana imena prvih izvođača koji su ´jedno po jedno činili takav utisak da se publika nije imala zadržati od jasnih usklika: bravo, živjeli, itd. Zbog toga što je ´pozorišna sala bila mala, a sjutradan svak je s udivljenjem pričao kako je sjajno predstava ispala´, predstava je ponovo izvedena.Odziv publike bio je i tada odličan, ´tako da su jedan drugome u krilo sjedjeli i sama predstava tekla je bolje´. Iako su građani Nikšića pokazali interesovanje za ponovno izvođenje predstave, do toga nije došlo.

bekica1

Šobajić je jedan od osnivača pozorišne scene u Nikšiću

 

Vijesti o osnivanju Pozorišnog društva i prvoj predstavi u Nikšiću objavio je ´Glas Crnogorca´ krajem februara 1884. godine. U tekstu se povodom ovog događaja kaže: ´Pošto po novoj godini puče glas da je Cetinjska čitaonica obrazovala pozorišno društvo, koje je na opšte zadovoljstvo predstavljalo Balkansku caricu, u Nikšiću se pokrenuše razgovori i dogovori gđe se od mlađe vrste sastanu dva i tri i govore o toj predstavi, pitajući se bili smjeli uložiti u tako poduzeće: Mlađi: bismo, a stari su zatezali, kano ti uložiti u ono čemu ni deseti nije ni izdaleka poznat. Članovi Cetinjske čitaonice pozdravili su prvi uspjeh nikšićkog Pozorišnog društva i održavanje prve predstave, a čestitke su stigle i od Sima Matavulja, Pavla Rovinjskog, Jova Mašanovića, Jovana Lipovca, Mitrofana Bana i drugih uglednih ličnosti. Knjaz Nikola je prilikom svog boravka u Nikšiću, u oktobru, 1884. godine tražio da Pozorišno društvo prikaže predstavu ´Slobodarka´, što je bilo neizvodljivo zbog odsustva nekolicine diletanata".

...

Tekst priredila Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top