Na bioskopskom platnu Nikšićkog pozorišta, večeras i sjutra veče (16. i 17. aprila), sa početkom u 20 sati će biti prikazani filmovi „Kramer protiv Kramera“ i „Sofijin izbor“, iz ciklisa Meril Strip. Projekciju ovih filmova, Pozorište organizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Ulaz za publiku je besplatan.

„Kramer protiv Kramera“ (eng. Kramer vs. Kramer) je drama Roberta Bentona iz 1979. godine, s Dustinom Hoffmanom i Meryl Streep u glavnim ulogama, nastala po romanu Averyja Cormana.Film govori o razvodu i svima na koje on utiče, uključujući mladog sina razvedenog para. Film je dobitnik Oscara za najbolji film 1979. godine. Benton je zaradio Oskara za scenarij i režiju, a film je osvojio i Oskara za najbolji film te za glavnu mušku i žensku ulogu.

Radnja filma počinje kad se marketinški čarobnjak Ted Kramer (Dastin Hofman) vraća kući nakon izuzetno uspešnog dana na poslu, gdje nalazi svoju ženu Džoanu (Meril Strip) kako pakuje kufere i napušta ga. On je donekle, zapostavio, no njeni su problemi ipak dublje prirode.

Vrhunski obrazovana i talentovana ona je šest godina provela kao domaćica brinući se za njihovog šestogodišnjeg sina Bilija (Džastin Henri). Zapostavila je sebe i svoje želje. Ona mora „pronaći sebe“ i zbog toga odlazi i ostavlja mužu da se za promjenu brine za njihovog sina. Ted prolazi kroz fazu ljutnje, tuge i neverice, a zatim polako prihvata novu situaciju. Nema pojma kako njegova žena priprema doručak ili kako vodi sina u školu, on ga u suštini ne poznaje. No Bili ga ubrzo svemu poduči. I upravo kad njih dvojica uspiju vratiti život u normalu, vraća se Džoana i traži starateljstvo nad detetom.

„Sofijin izbor“ snimljen 1982. godine u režiji Alana J. Pakule, poznat kao jedan od najuspješnijih ostvarenja u filmografiji glumice Meril Strip. Film je po žanru drama, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Vilijama Stajrona. Naslovni lik, koji tumači Strip, je poljska emigrantkinja koja se nakon Drugog svjetskog rata doselila u Bruklin. Radnja iz perspektive njenog susjeda, južnjačkog mladića (čiji lik tumači Piter Meknikol) koji je u Njujork došao radi spisateljske karijere, opisuje njen odnos sa mentalno neuravnoteženim ljubavnikom (koga tumači Kevin Klajn) ali i polako otkriva traume vezane uz rat, kao i stravičan izbor koji je morala napraviti kao zatvorenica nacističkog logora Aušvic.

Strip je za ovu ulogu dobila svoj prvi Oskar za najbolju glumicu u karijeri. Zahvaljujući njemu su tokom sljedećih godina uspješnu karijeru ostvarili i Meknikol i Klajn, kome je to bio filmski debi.

Go to top