Na večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u četvrtak, 19. aprila, sa početkom u 20 sati, biće izvedena drama „Bog masakra“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Ovu predstavu, po tekstu Jasmine Reze režirao je Siniša Evtimov, koji potpisuje scenografiju i muziku. Lektor je Dubravka Drakić, dok je izbor kostima odradila Marija Vujović. Uloge tumače mladi glumci: Omar Bajramspahić, Jelena Đukić, Marija Labudović i Vule Marković. Komad je premijerno izveden na sceni Zetskog doma, početkom februara ove godine. Cijena ulaznice, koju možete kupiti na  biletarnici Nikšićkog pozorišta, od 10 do 20 sati, je četiri (4) eura.

Okružujući scenu sa sve četiri strane, gledalac u „Bogu masakra“ ima eksluzivan pogled i jasan uvid u to da smo prestali da govorimo istinu, da smo veoma ljuti i dvolični, te da su roditelji koji su se sastali kako bi razriješili dječiju svađu, mnogo veća djeca od one koja se potukla u parku. Oni su u svojoj agresiji samo njihov odraz i ništa drugo. Posmatrajući dva bračna para koja od tolerancije i pacifizma koji bodu oči, dolaze do ispada punih netrpeljivosti. Htjeli mi to ili ne, pred ovom dramom gledamo se u pomalo distorziranom ogledalu, u kome humor ispunjava jaz između dvije krajnosti u ponašanju, što probleme deklarativno umjerenog zapadnog društva, čini mnogo jasnijim. Na ove poruke ukazuje i reditelj Evtimov:

„Tužna je priča, iako je smiješna kada je gledaš sa strane. Smijući se, prepoznaješ tugu, kada to shvatiš, to te napravi boljim čovjekom. Vjerujem u promjene. Nadam se da se vidimo onakvima kakvi jesmo, trebalo bi hitno da se pogledamo u ogledalo, da pogledamo higijenu zuba, da provjerimo da li bacamo đubre na pravo mjesto. Male stvari pokreću svijet i promjene. …Odgovornost je doći u zemlju koja nije tvoja. Moraš ostaviti produkt koji će trajati, projekat koji će zavoljeti publika. Bila mi je čast raditi u Kraljevskom pozorištu“, kazao je nakon premijere reditelj Siniša Evtimov.

Akteri komada u svojim izjavama skreću pažnju na univerzalnost teksta, koji iako napisan u Francuskoj, važi i za naše podneblje, naročito kada je riječ o mladim generacijama roditelja i njihovom odnosu prema sopstvenoj djeci. Crnogorsko društvo može se bez problema uključiti u ovo preispitivanje mentaliteta evropskog građanina čiji dijalog, obilježen širokim osmijehom, a istovremeno počinje kvalifikacijom da je dječak bio 'naoružan' štapom, da bi ubrzo uslijedila i konstatacija da je 'unakazio' svog druga.

 

Bog1

"Bog masakra" - jedinstvo mjesta, vremena i radnje

 

Priču koja zahtijeva tačnost i ogromnu koncentraciju, glumci prenose gledaocu na scenski ubjedljiv način.

„… Tekst je odličan. Srećna sam što sam ostvarila ovu ulogu, jer ovo je lik koji me držao godinama. Iako je tekst pisan za neko drugo mjesto i vrijeme (u Francuskoj, a film je napravljen u Americi), mislim da je jako lokalan, jer govori i o našem društvu, o nekim novim generacijama roditelja, koje su jako zanimljive. Zbog toga bi trebalo da ljudi obavezno pogledaju ovaj komad“,poručuje glumica Jelena Đukić.

„U ovoj drami imate jedinstvo mjesta, vremena i radnje. Nemate nijedan trenutak praznog hoda. Potrebna je ogromna koncentracija. Morate se fokusirati na partnere. Sat i deset minuta su karakteri pod konstantnim promjenama raspoloženja, stanja i pritom mnoštva malih radnji. Predstava je zahtjevna, ali kada imate dobru, sinhronizovanu ekipu i dobrog reditelja, onda ništa nije teško. Ovaj tekst je veoma tanan i suptilan i ako ga ne vozite na pravi način, onda zna da sklizne u nešto što on nije. Ovdje je riječ o pozorištu koje svi volimo. Pozorištu koje razumijemo i koje nas se tiče. Ovo je bliska i savremena tema“, kazao je glumac Vule Marković.

 

 

 

Go to top