Majski repertoar Nikšićkog pozorišta će obilježiti gostovanje legendarnih glumica Tanje Bošković i Rade Đuričin, sa duodramom „Primadone“, ali i izvođenje predstava za djecu „Kralj majmun“ i „Zlatkovo zlato“ , beogradskih producentskih kuća: Ars Longa i Šareni suncokreti.

Nikšićkog pozorište će ovog mjeseca, svoj repertoar otvaroriti projekcijom dva filma Miloša Formana, nedavno preminulog slavnog američkog režisera, češkog porijekla. Igrani film „Let iznad kukavičijeg gnijezda“ (1975.) na repertoaru je u petak, 11. maja, u 20 sati, a sjutradan (subota, 12.maj) na bioskopskom platnu u sali Pozorišta biće prikazan „Amadeus“, biografsko ostvarenje, dobitnik osam Oskara. Ulaz za publiku je besplatan.

Duodrama „Primadone", sa legendarnim južnoslovenskim glumicama Tanjom Bošković i Radom Đuričin, biće izvedena u Nikšićkom pozorištu, u srijedu, 16. maja, sa početkom u 20 sati.

Ova predstava inspirisana je dramom „Opsada Lenjingrada“, savremenog španskog pisca Hosea Sančeza Sinestere. U toj duhovitoj, tragikomičnoj priči o udovici i bivšoj ljubavnici istog čovjeka (upravnika, reditelja i glavnog glumca jednog pozorišta) govori se ne samo o starom rivalstvu na životnoj i pozorišnoj sceni, već i o ljubavi i nadi, snovima i javi. Likovi koje tumače Bošković i Đuričin, nakon slave, reflektora, velikih rola i starih sukoba, žive u napuštenom teatru sa uvjerenjem da ga mogu sačuvati od rušenja.Umjesto antagonizma, ta dva lika pokazuju da imaju blizak odnos, prije svega na osnovu njihovog prividnog međusobnog rivalstva, ali i ljubavi prema pozorištu i glumačkom pozivu. Značajan segment predstave su pjesme koje izvode glumice Bošković i Đuričin, za koje je originalnu muziku uradio Aleksandar Sanja Ilić, dok je poznati glumac Irfan Mensur, uz rediteljski posao, u ovoj predstavi dramaturg i autora songova.

Primadone1

Tanja Bošković i Rada Đuričin u duodrami "Primadone"

 

Mensur, ovim naslovom, nakon monodrame „Glumac, kaži nešto smešno", ponovo preispituje mjesto dramske umjetnosti u kulturi danas. Ovaj poznati glumac, koji se, pored glume uspješno bavi dramaturgijom i režijom, inscenirajući ovo djelo postavio je pitanje: „Ako je pozorište ogledalo društva, kakvo smo mi društvo danas?“ Zato je i odabrao ovaj komad o primitivizmu, otkrivanju i samospoznaji problema koji muče stvaraoce, o bespoštednoj borbi u kojoj su jedina mjerila procenti, kalkulacije, rejtinzi...

„'Primadone' su dio i moje lične borbe protiv primitivizma koji sve češće ulazi u instutucionalno pozorište. Nemam ništa protiv estradnih predstava, ali ta pojava je suviše uzela maha. Srećan sam da dvije etablirane glumice, kao što su Tanja Bošković i Rada Đuričin, stoje iza ovakve ideje i predstave. Jer, njih dvije svojim životima i karijerama dostojno brane integritet pozorišta. Uz ironiju, komad nosi i izvjesnu dozu satire prema stvarnosti u kojoj živimo. Nažalost, uprkos svemu, od grešaka i zabluda se ne možemo ni zaštititi ni sačuvati“, ističe Mensur. Cijena ulaznice za ovu posebnu dramsku priču je četiri (4) eura.

Nikšićko pozorište u maju će obradovati i najmlađu publiku sa dvije predstave. Prvi naslov „Kralj majmuna“ je na repertoaru u petak, 18. maja, sa tri izvođenja, u 10,12 i 14 sati. Predstava je rađena u produkciji beogradske „Ars Longe“. Rađena je po motivima istoimene komične basne Dositeja Obradovića. Adaptaciju i režiju potpisuje Predrag Kolarević, a uloge tumače: Predrag Kolarević, Đurđa Pavlović i Miroslav Petrović.

Drugi naslov za dječiju scenu, „Zlatkovo zlato“, planiran je za srijedu, 30. maja, čije će izvođenje takođe biti organizovano u tri termina: 10,12 i 14 sati.Autorka predstave, nastale u produkciji „Šareni suncokreti“, je Tanja Damjanovski. Pored nje, uloge u ovom zanimljivom komadu tumače: Radovan Babić, Nikolina Bogdanović i Milutin Gnjatović.

Pored projekcije igranih filmova i dramskih naslova za večernju i dječiju scenu, na majskom repertoaru Nikšićkog pozorišta su još dva događaja. U saradnji sa Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Nikšića i Zahumljem, na sceni Pozorišta u ponedjeljak, 7. maja, sa početkom u 19 sati, biće izveden zanimljiv i bogat kolažni program povodom Dana antifašizma. Fondacija „Marija Kotri“, u utorak, 15. maja, sa početkom u 19 sati, premijerno će u sali Pozorišta prikazati dokumentarni film „Life has no repley“, autora Nila Dajmonda, nakon čega će publika biti u prilici da se u foajeima Nikšićkog pozorišta upozna sa radovima djece, koja su svoje likovne, literarne i druge radove stvarala u okviru radionica Fondacije „Marija Kotri“. Ulaz za publiku je besplatan.

 

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top