Duodrama „Primadone", zemunskog Teatra „Kart blanš“, sa legendarnim glumicama Tanjom Bošković i Radom Đuričin, biće izvedena u Nikšićkom pozorištu, u srijedu, 16. maja, sa početkom u 20 sati. Cijena ulaznice za ovu posebnu dramsku priču je četiri (4) eura. Ulaznice će biti u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta, svakodnevno, od četvrtka, 10. maja do dana izvođenja predstave, od 10 do 20 sati.

 Predstava „Primadone" inspirisana je dramom „Opsada Lenjingrada“, savremenog španskog pisca Hosea Sančeza Sinestere. U toj duhovitoj, tragikomičnoj priči o udovici i bivšoj ljubavnici istog čovjeka (upravnika, reditelja i glavnog glumca jednog pozorišta) govori se ne samo o starom rivalstvu na životnoj i pozorišnoj sceni, već i o ljubavi i nadi, snovima i javi. Likovi koje tumače Bošković i Đuričin, nakon slave, reflektora, velikih rola i starih sukoba, žive u napuštenom teatru sa uvjerenjem da ga mogu sačuvati od rušenja.Umjesto antagonizma, ta dva lika pokazuju da imaju blizak odnos, prije svega na osnovu njihovog prividnog međusobnog rivalstva, ali i ljubavi prema pozorištu i glumačkom pozivu. Značajan segment predstave su pjesme koje izvode glumice Bošković i Đuričin, za koje je originalnu muziku uradio Aleksandar Sanja Ilić, dok je poznati glumac Irfan Mensur, uz rediteljski posao, u ovoj predstavi dramaturg i autor songova.

 

Primadone1

Tanja Bošković i Rada Đuričin u duodrami "Primadone" za koju se u pozorištima traži "karta više"

 

Mensur, ovim naslovom, nakon monodrame „Glumac, kaži nešto smešno", ponovo preispituje mjesto dramske umjetnosti u kulturi danas. Ovaj poznati glumac, koji se, pored glume uspješno bavi dramaturgijom i režijom, inscenirajući ovo djelo postavio je pitanje: „Ako je pozorište ogledalo društva, kakvo smo mi društvo danas?“ Zato je i odabrao ovaj komad o primitivizmu, otkrivanju i samospoznaji problema koji muče stvaraoce, o bespoštednoj borbi u kojoj su jedina mjerila procenti, kalkulacije, rejtinzi...

„'Primadone' su dio i moje lične borbe protiv primitivizma koji sve češće ulazi u instutucionalno pozorište. Nemam ništa protiv estradnih predstava, ali ta pojava je suviše uzela maha. Srećan sam da dvije etablirane glumice, kao što su Tanja Bošković i Rada Đuričin, stoje iza ovakve ideje i predstave. Jer, njih dvije svojim životima i karijerama dostojno brane integritet pozorišta. Uz ironiju, komad nosi i izvjesnu dozu satire prema stvarnosti u kojoj živimo. Nažalost, uprkos svemu, od grešaka i zabluda se ne možemo ni zaštititi ni sačuvati“, istakao je Mensur, nakon premijere ovog komada, u maju, 2016.godine.

Go to top