Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta objavila je novi (32) broj časopisa „Pozorište“. U sadržaju ove publikacije, na 80 - ak stranica su: naslovi koji govore o najnovijoj pozorišnoj produkciji u Crnoj Gori, intervjui sa poznatim glumcima iz zemlje i regiona i nova drama - „Revolt teatar“, Ružice Vasić. Na kraju ovog teksta, kao i u linku časopis "Pozorište", možete preuzeti pdf ove publikacije.

Časopis „Pozorište“ u novom broju afirmiše premijerne projekte Crnogorskog narodnog pozorišta („Ekvinocijo“), Kraljevskog pozorišta Zetski dom („Bog masakra“, „Apartman Savoja“ i „Kučka“) i Gradskog pozorišta iz Podgorice („Prodavnica igračaka“), koji su inscenirani u prvih pet mjeseci ove godine.

„Pozorište“ je tematski posvećeno produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koje je u ovoj sezoni insceniralo šest naslova. Pozorište sa Cetinja je lider novog regionalnog, prekograničnog EU projekta i u naredne dvije godine ono će biti nosilac produkcije sa teatrima iz Italije i Albanije. Ovaj projekat ADNICH (Jadranska mreža umjetničkih produkcija), Kraljevsko pozorište dobilo je preko pretpristupnog programa Uvropske unije INTERREG IPA i procijenjen je na milion eura. Zetski dom je početkom februara krenulo u realizaciju još jednog značajnog projekta „Dan umjetničkog obrazovanja“. Oko dvije hiljade osnovaca i srednjoškolaca iz pet crnogorskih opština: Podgorica, Danilovgrad, Bar, Berane i Cetinje, u ovom polugodištu imalo je besplatne organizovane posjete Pozorištu i Muzeju, u prijestonici. Ovaj projekat je od organizatora već okarakterisan kao „regionalni iskorak“ i prerašće u stalnu aktivnost, jer predstavlja jedinstvenu bazu za povezivanje kulture i obrazovanja u zemljama regiona. Zbog producentskog uspjeha Pozorišta sa Cetinja, „Pozorište“ objavljuje intervju sa Lidijom Dedović, umjetničkom direktoricom Zetskog dom, koja cijeni da dobre „ideje otvaraju sva vrata, i novcu i mogućnostima“. Teatrograf Luka I. Milunović, u svom komentaru piše o značaju i ulozi Kraljevskog pozorišta Zetski dom i prema njegovoj ocjeni predstavlja „hram crnogorske kulture, društvenoga i državnog života“.

Povodom Svjetskog dana pozorišta, te Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva, „Pozorište“ objavljuje poruke poznatih imena dramske umjetnosti u svijetu.

Za 31 broj „Pozorišta“ govore legende južnoslovenskog glumišta: Predrag Ejdus, Irfan Mensur, Slobodan Boda Ninković i glumac Gradskog pozorišta iz Podgorice, Branko Ilić.

Časopis najavljuje i nove predstave u produkciji: „Barskog ljetopisa 2018“ ( „O miševima i ljudima“), Gradskog pozorišta iz Podgorice („Pepeljugino blago“). Najmlađu crnogorsku publiku obradovaće novi koprodukcijski, edukativni komad „Cvrčak i mrav“, Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora, Gradskog pozorišta Podgorica, Herceg Festa i Grad teatra iz Budve.

U dijelu sadržaja „Nove drame“, časopis objavljuje dramu „Revolt teatar“, Ružice Vasić, spisateljice iz Kragujevca, koja je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti, na Cetinju.

Pozoriste br. 31pdf

 

Go to top