Balerine koje osnovno obrazovanje iz klasičnog baleta stiču u Nikšićkom pozorištu, kroz program Baletske škole „Princeza Ksenija“ dobile su novu baletsku salu sa pratećim jedinicama, za izvođenje nastave po najsavremenijim standardima koji su predviđeni za sticanje znanja i vještina u ovoj vrsti lijepe umjetnosti. Taj komforan prostor, kako je najavljeno, otvara mogućnost da u dogledno vrijeme Nikšić i njegovo Pozorište postane centar Nacionalnog baleta Crne Gore. Prvi korak ka tom cilju je skori angažman u nastavi prof.dr Lile Draguleve, koja je doktorirala na metodici Klasičnog baleta i koja će od početka oktobra raditi sa nikšićkim balerinama.

Za adaptaciju prostora za potrebe Baletske škole u zgradi Nikšićkog pozorišta (površine 150 metara kvadratnih), Opština Nikšić izdvojila je blizu 40 000 eura, dok je enterijesko opremanje prostora obezbijedila Baletska škola „Princeza Ksenija“. Predsjednik Opštine Veselin Grbović, na svečanom otvaranju baletske sale, nije krio zadovoljstvo što je u susret obilježavanju Dana oslobođenja Nikšića i tim povodom upriličenih sebtembarskih svečanosti, predao „prostor u kojem je nekad bila kafana, za razvoj kulture“. Grbović je istakao da Opština ulaže značajna sredstva za razvoj umjetnosti.

otvaranjebaleta1

Detalj sa svečanosti otvaranja baletske sale u zgradi Nikšićkog pozorišta 

„Nikšić je sve prepoznatljiviji po događajima i institucijama kulture. Pored Nikšićkog pozorišta i ova Baletska škola je veoma značajna za nas. Stvorili smo idealne uslove po zahtjevu savremene nastave baleta i ova sala je najmoderniji objekat te vrste u Crnoj Gori. Uz entuzijazam Vanje Pantović, direktorice Baletske škole, nadam se da ćemo u narednom periodu imati prilike da što češće gledamo nastupe ove prekrasne dječice i da će ove male balerine izrasti u umjetnice koje će nastupati na nekim drugim scenama i prostorima, ne samo nikšićkim“, uvjeren je Grbović.

Škola baleta u Nikšićkom pozorištu otvorena je 2016. godine, kada je upisano 13 polaznika. Danas nastavu klasičnog baleta pohađa 42 učenice. Nastava se u početku izvodila u prvobitnoj baletskoj Sali, na spratu zgrade Nikšićkog pozorišta, koja je sa ostalim poslovnim jedinicama na tzv. G krilu, prošle godine adaptirana za potrebe Državnog arhiva Crne Gore, odnosno njegovog Odjeljenja u Nikšiću. Zbog tih radova, nastava baleta, u drugom polugodištu minule školske godine izvođena je na sceni Nikšićkog pozorišta i njenim pratećim prostorijama.

Vanja Pantović, direktorica Baletske škole „Princeza Ksenija“ ističe da se strpljenje isplatilo, jer su učenici i nastavnici dobili mnogo bolje uslove od dosadašnjih, što je preduslov za uspješno bavljenje baletom.

„Nijesmo ni slutili da će Škola dobiti ovako predivan prostor. Još uvijek zvuči bajkovito s' obzirom da je prostor urađen po standardima, kako bi nastava baleta išla u najboljem pravcu. Pored dvije baletske sale koje su namijenjene za mlađe i starije polaznice, balerine su dobile i učionice za Francuski jezik, Klavir, Bonton, te svlačionice i toalete. Imamo svoj ulaz i sa jedne i sa druge strane, zgrade Pozorišta, kao i direktan ulaz na scenu. Mislim da ne postoji u svijetu škole koje vode direktno do scene. Ovdje, učenice iz sale, uz tri stepenika pravo izlaze na scenu. To je komfor i momenat koji je veoma dragocjen“,istakla je Pantović. Ona je podsjetila da je balet stigao u Nikšić koji se oduvijek izdvajao kao grad posebne estetike.

balerina1

Nova baletska sala rađena po standardima savremene nastave klasičnog baleta

 

„Možda se baš i dogodi da Nikšić bude srce nacionalnog baleta i da postane nosilac tog velikog i važnog projekta, kakav je Nacionalni balet. U naredne dvije godine izdefinisaće se hoće li ovaj grad biti nosilac Nacionalnog baleta Crne Gore. Ako se to dogodi, Nacionalni balet Crne Gore će biti formiran upravo u ovoj zgradi, zgradi Nikšićkog pozorišta. Vjerujem da ćemo sljedećim susretom inaugurisati tu važnu nacionalnu instituciju, kakav će biti nacionalni balet Crne Gore“, poručila je direktorica Pantović, uz podsjećanje da Škola „Princeza Ksenija“ iza sebe ima 18 godina uspješnog rada.

Simboliku za razvoj nacionalnog baleta u Nikšiću, Pantović je pronašla u činjenici, da u gradu pod Trebjesom, počivaju sjeni poznatog baletana Luja Davičija, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata, boreći se za ideale, stradao u Nikšiću.

Kvalitet nastave balerina u zgradi Nikšićkog pozorišta, pored impresivnog prostora, biće unaprijeđen i skorim angažmanom velike umjetnice i pedagoga svjetskog renomea, prof. dr Lili Draguleve, koja će u nastavi biti angažovana već od početka oktobra ove godine. Profesorka Draguleva je doktorirala na metodici Klasičnog baleta, tako da će nikšićke balerine sticati znanje i vještine od poznatog svjetskog pedagoškog i umjetničkog imena.

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top