U okviru dvomjesečne manifestacije „Dani evropskog filma“, na oktobarskom repertoaru Nikšićkog pozorišta je dvanaest igranih filmova, različitih žanrova. Ciklus evropskog filma realizovaće se tokom četiri sedmice oktobra (7. i 8., te 21. i 22. kao i 27. i 28. ovog mjeseca). Dnevno će na repertoaru biti po dva filma. Ulaz za publiku je besplatan za sve naslove. Nikšićko pozorište, projekcije tih filmova realizuje sa EU Info Centrom iz Podgorice, koji je podržao delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori da u saradnji sa ambasadama: Bugarske, Republike Češke, Danske, Estonije, Grčke, Hrvatske, Holandije, Kipra, Letonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Švedske organizuje „Dane evropskog filma“.

Prvi igrani film koji će nikšićka publika odgledati u nedjelju, 7.oktobra, u terminu od 18 sati je rumunsko ostvarenje „Godišnjica“, koji je 2017. godine režirao Dan Chisu. Za tumačenje likova iz ovog filma, reditelj je odabrao glumce: Mircea Albulescu, Razvan Vasilescu, Emanuel Parvu, …

Ova filmska priča govori o Radu Maligan, koji slavi 94. rođendan. On na proslavi okuplja porodicu i nekadašnje kolege. Stvar se komplikuje kada ga nekoliko gosti nagovara da svešteniku prizna svoje grijehe, dok ostali misle da nikoga ne bi trebalo prisiljavati da radi nešto mimo svoje volje.Istog dana sa početkom u 20 sati, na bioskopskom platnu biće prikazan letonski film „Tim iz snova 1935“, iz 2012.godine. Režiju potpisuje Aigars Grauba, a uloge su povjerene glumcima: Janis Amanis, Inga Alsina, Vilis Daudzins, Marcis Manjakovs, … Ovaj film je priča o košarkaškom timu iz Letonije, koji je osvojio prvo Evropsko prvenstvo 1935. godine, te kako ih je uz veliki entuzijazam vodio trener Valdemars Baumanis.

Nakon ova dva filma, u ponedjeljak, 8.oktobra, sa početkom u 18 sati, u sali Pozorišta biće prikazan danski naslov „Posramiteljkina kći“, iz 2015.godine. Režija je Kenneth Kainz, a uloge tumače: Roland Møller, Jakob Oftebro, Allan Hyde, Maria Bonnevie, Søren Malling, Laura Bro i drugi. „Posramiteljkina kći“ govori o Dini koja je naslijedila majčinu izvanrednu sposobnost. Ona može da pogleda pravo u dušu ljudi i da ih natjera da se postide. Istog dana, u terminu od 20 sati, na repertoaru je estonski film „Žive slike“, produkcija iz 2013.godine. Režiju ovog djela potpisuje Hardi Volmer, a uloge tumače: Linda Tallinn, Mairen Mangusson, Sandra Uusberg, … Riječ je o tzv. istorijskoj ljubavnoj priči, režisera Hardija Volmera koji kombinuje rane nijeme filmove sa zlatnim dobom filma. Helmi je rođena u kući Barona fon Strandmana u Starom gradu u Talinu 1908. Jedina stvar koju ona zasigurno zna o svojoj prošlosti je da je njena majka bila estonska sluškinja. Sve ostalo otkriva tokom života koji traje tokom XX vijeka, a život joj pruža puno iznenađenja.

Ciklus evropskog filma se nastavlja u nedjelju, 21.oktobra, kada je na repertoaru, u prvom terminu (18 sati) bugarski film iz 2017.godine, pod nazivom „Ribica Lili“. Režiser ovog filma je Yassen Grigorov. Uloge tumače: Krasimira Demirova, Dobrin Dosev, Elena Kabasakalova, Tatyana Lolova, … Radi se o svojevrstnoj bajci o metamorfozama djeteta, koje sa svakim daškom magičnog vihora, mijenja pol - od dječaka postaje djevojka i obratno. Dok porodica traži rješenje, upoznaju porodicu čarobnjaka. Njihove sposobnosti su skoncentrisane na njihovu ćerku Lili, koja će napraviti izuzetnu žrtvu u ime ljubavi. U drugom terminu (od 20 sati) je njemački film „J... se, profesore“, iz 2013.godine. Režiser je Bora Dagtekin, a glumci su: Elyas M'Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann, … Prevarant Zeki Miler izlazi iz zatvora i traga za svojim plijenom iz pljačke. Javlja se na konkurs za domara škole, ispod čije sportske sale leži zakopan novac. Ali, dobija mjesto nastavnika na zamjeni i prinuđen je da se bavi problematičnom djecom koja ne znaju čak ni da napišu „J... se, profesore”. I tako započinje njegova pedagoška karijera. Sjutradan, 22. oktobra na repertoaru su, takođe dva filma. Publika će u 18 sati odgledati film „ZG80“, hrvatske produkcije iz 2016.godine. Ovaj film je djelo režisera Igora Šeregije, a uloge tumače: Rene Bitorajac, Matija Kačan, Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Nikola Rakočević, Miloš Timotijević i Danica Maksimović. „ZG80“ je svojevrsni prednastavak filma Metastaze Branka Schmidta. Prednastavak zato što se u filmu pojavljuje lik Krpe kojeg je u Metastazama utjelovio Rene Bitorajac, a i ovome filmu je glavni lik. Ova akcijska komedija prati grupu navijača Bad Blue Boysa koji odlaze na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena zvezda gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali. Nakon projekcije ovog filma, u 20 sati slijedi holandska filmska priča „Tonio“ iz 2016.godine, reditelja Paula van der Oest i glumačke ekipe: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, Chris Peters i drugi. Ovaj film donosi jednu potresnu porodičnu priču. Nakon saobraćajne nesreće u kojoj gine dvadesetjednogodišnji Tonio, njegovi roditelji, inače pisci romana, suočavaju se sa tugom i žaljenjem, dok prolaze kroz agoniju gubitka jedinca.

Krajem posljednje sedmice oktobra, tačnije, 27. i 28. ovog mjeseca, u Nikšićkom pozorištu će biti prikazana još četiri igrana filma, takođe iz evropske produkcije. Prvi na repertoaru, u 18 sati je češki film iz 2015.godine, pod naslovom „Zmijska braća“. Ovo ostvarenje je režirao Jan Prusinovský, a uloge je povjerio glumcima: Matej Hádek, Krystof Hádek i Jan Hájek. Ovo je priča o braći koji nijesu u stanju da stvore sebi život kojim bi bili zadovoljni. Gras je nezaposlen, nema djevojku i ne zna kako da pobjegne od brata Kobre, koji ima problem sa drogom i stalno je u nevoljama. Iste večeri, sa početkom u 20 sati, na bioskopskom platnu naći će se mađarski film „Moja mama i drugi ludaci u porodici“, iz 2015.godine. Režija je Ibolya Fekete, a uloge su djelo glumaca: Eszter Ónodi, Tibor Gáspár, Petra Hovanyecz i György Barkó. Ovaj filmski naslov prikazuje četiri generacije žena u Mađarskoj kroz XX vijek. Uprkos teškim vremenima i vihoru rata, revolucije i siromaštva, porodicu uspijeva da održi humor i snaga. Švedska produkcija je predstavljena kroz igrani film iz 2014.godine, pod naslovom „Mlada Sofi Bel“, koji je na repertoaru 28.oktobra, sa početkom u 20 sati. To djelo je režirala Amanda Adolfsson, a uloge je povjerila glumcima: Felice Jankell, Hedda Stiernstedt, Iggy Malmborg i Julius Fleischanderl. Film je priča o dvije mlade djevojke. Nakon završene srednje škole, život je tek počeo za najbolje prijateljice Sofi i Alis, koje žele da presele u Berlin. Ali Alis iznenada nestaje. Tražeći odgovore, Sofi pronalazi Alisine tragove po Berlinu i na tom putu će se promijeniti i doći do lične slobode. Odbacivši inhibicije, Sofi otkriva šta je ljepota, senzualnost, poetika, kao i brutalnost, mrak i sivilo.

Posljednji film na oktobarskom repertoaru Nikšićkog pozorišta je „Sve ili ništa“, slovačke produkcije iz 2017.godine. Režiju ovog ostvarenja potpisuje Marta Ferencova, a uloge tumači glumačka ekipa u kojoj su: Tatiana Pauhofová, Klára Issová, Lubo Kostelný, Pawel Delag, Michal Zebrowski i Petr Vanek. Ovo je priča o odnosima koji pritiskaju, o ženskom prijateljstvu koje nas štiti, o muškarcima na koje se ne zaboravlja, iako toga nisu uvijek vrijedni. Film je prepleten sarkazmom, humorom, ljutnjom, beznađem, strašću, smijehom, suzama, muškim egom i ženskim samopouzdanjem. Priča djeluje tako stvarno, da ćete u njoj pronaći sebe.

„Dane evropskog filma“, Nikšićko pozorište realizuju se u okviru projekta „Nikšićka kulturna scena 2018“.

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top