Novembarski repertoar Nikšićkog pozorišta u znaku je jubilarnog – XV „Međunarodnog festivala glumca“, koji će biti realizovan od 26. novembra do 2. decembra. Na repertoaru Festivala je ukupno sedam predstava - šest u konkurenciji za nagrade i jedan komad koji će biti izveden u čast nagrađenih, na zatvaranju internacionalne smotre glume. Cijena pojedinačnih ulaznica je pet (5) eura, odnosno trideset (30) za kompletan festivalski repertoar. Ulaznice možete kupiti na biletarnici Pozorišta, od četvrtka 15. novembra do nedjelje, 2. decembra, u terminima od 10 do 20 sati

Na poznatom nikšićkom Festivalu koji se organizuje u čast i slavu Njegovog Visočanstva – GLUMCA, za prestižne (glumačke) nagrade takmičiće se akteri šest zvučnih naslova, vodećih teatarskih producentskih kuća iz pet zemalja regiona: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Prvi pogled na repertoar glumačke smotre u Nikšiću, skreće pažnju da će ovo jubilarno izdanje okupiti poznata glumačka imena i producentske kuće, koje će ansambl projektima, ali i predstavama manje forme, publici priuštiti do sada neviđeni pozorišni ugođaj. To dovoljno govori da ovo međunarodno pozorišno festivalsko takmičenje u Nikšiću nadograđuje svoju reputaciju – prepoznatljivog glumačkog takmičenja, po čijem su modelu organizovani neki drugi, slični festivali u teatarskim centrima regiona.

U zvaničnom repertoaru Festivala prema odluci Tima za selekciju, u sastavu: Vojislav Krivokapić, predsjednik, Dragan B.Perović i Zoran Bulajić nalazi se ukupno sedam predstava, šest u zvaničnoj – takmičarskoj konkurenciji i jedna predstava koja će biti izvedena u čast nagrađenih.

 

Festival18

Jubilarni XV "Međunarodni festival glumca Nikšić 2018"

 

Prva predstava na festivalskom repertoaru je „Kako misliš mene nema?“, zagrebačkog Teatar Exit-a. Autorka ovog projekta, koja pored teksta i režije potpisuje i scenografiju je Ivica Boban. Uloge tumače glumci Filip Juričić i Amar Bukvić. Drugog dana Festivala na programu je komad „Penelopijada“, Centra za kulturu Tivat, koji je rađen po tekstu Margaret Atwood, u režiji Dragane Varagić. U devetočlanom ansamblu tivatske „Penelopijade“ su glumice: Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Branka Femić Šćekić, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović Obradović, Smiljana Martinović, Jelena Simić i Vesna Vujošević. Narodno pozorište iz Užica , na Festivalu glumca predstaviće se sa komedijom „Narodni poslanik“, Branislava Nušića, koju je režirao Slavenko Saletović. Uloge u ovom komadu izvodi sedamnaestočlani ansambl u sastavu: Slobodan Ljubičić, Divna Marić, Tijana Karaičić, Goran Šmakić, Biljana Zdravković, Vahidin Prelić, Dragana Vranjanac, Igor Borojević, Nikola Penezić, Momčilo Murić i Branislav Ljubičić. Četvrti dan Festivala u Nikšiću rezervisan je za nastup ansambla Teatra „ Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa. U drami „Ljubavni poziv za istoriju“, Gorana Stefanovskog, koju je režirala Nataša Poplavska, uloge tumače jedanaest glumaca: Dimitar Gjorgjievski, Daniela Ivanoska, Igor Trpče, Zoran Ivanoski, Katerina Čakmakoska, Jasmina Micovska, Dimitar Crcoroski, Nataša Naumoska, Ilija Vočeski, Angela Naumoska i Mihajlo Milenkoski. Nacionalni Teatar BiH - Narodno pozorište Sarajevo, nikšićkoj festivalskoj publici donosi klasiku – dramu „Kralj Lir“, William Shakespeare, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega de Brea. Sarajevski ansambl čine glumci: Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković. Pretposljednjeg dana Festivala, a posljednjeg u takmičarskom dijelu programa, nastupiće beogradsko pozorište Atelje 212 sa predstavom „Konstelacije“, Nik Pejna. Režiju ovog komada potpisuje Aleksandra Milavić Dejvis, a likove u ovoj duodrami tumače: Uroš Jakovljević i Ana Mandić. Sedmi, posljednji dan Festivala glumca, u čast nagrađenih, Nikšićko pozorište – organizator i producent ovog međunarodnog glumačkog nadmetanja, izvešće predstavu „Crna kutija“, Ane Đorđević, čija je premijera bila 19. oktobra. Režiju ovog zanimljivog komada koji pripada literarnom pozorištu, potpisuje Goran Bulajić, a uloge povjerene su: Simu Trebješaninu, Gordani Mićunović, Jovanu Krivokapiću, Anji Drljević, Omaru Bajramspahiću, Mariji Đurić i Nikoli Vasiljeviću.

Ko će sa jubilarnog izdanja „Međunarodnog festivala glumca“ ponijeti zvučne nagrade, odlučiće tročlani eminentni Žiri, u sastavu: poznati crnogorski reditelj Blagota Eraković, predsjednik i članice Žirija: Ana Vujošević, poznata crnogorska glumica i mr Aleksandra Vuković, profesorka UDG Univerziteta iz Podgorice. Na nikšićkom Festivalu dodjeljuje se pet prestižnih, a isključivo glumačkih nagrada: Grand prix za najbolju mušku ulogu, Grand prix za najbolju žensku ulogu, Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu, Grand prix za najbolju epizodnu žensku ulogu i Grand prix za najbolji partnerski odnos na sceni.

Neposredno nakon izvođenja svake predstave biće organizovani okrugli stolovi kritike. Ove teatrološke sesijeodržaće se u Press sali Nikšićkog pozorišta (desni foaje zgrade Pozorišta), a medijator je Goran Bulajić, poznati crnogorski reditelj.

Jubilarno, XV po redu izdanje „Međunoradnog festivala glumca“, Nikšićko pozorište organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, odnosno njenog Minitarstva kulture i Opština Nikšić. U Savjetu Festivala ove godine su : Sonja Nikčević, predsjednica i članovi: Dragica Milić, Bojka Đukanović, Goran Bulajić, Vojislav Krivokapić, Zoran Bulajić i Milan Korać.

Go to top