Predstava „Konstelacije“, beogradskog Pozorišta „Atelje 212“ je posljednja predstava u zvaničnom, takmičarskom programu XV „Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2018“. Ova duodrama rađena je po tekstu Nik Pejna, u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, kojoj je asistirao Marko Jovičić. Scenografija je djelo Marije Jeftić. Izbor kostima je odradila rediteljka Milavić Dejvis, a uloge su povjerene glumačkom dvojcu: Urošu Jakovljeviću i Ani Mandić. Kompozitor je Božidar Obradinović, a prevod je iz pera Maje Maletković.

Kvantna teorija igra značajnu ulogu u ovom komadu koji je romantična komedija. Roland, pčelar, na roštilju upoznaje Marijanu, koja se bavi kvantnom kosmologijom. U jednom trenutku ona objašnjava kako se teorija relativiteta koja pokriva Sunce, Mjesec i zvijezde kosi sa kvantnom mehanikom koja se bavi molekulima, kvarkovima i atomima. Razmišlja o mogućnosti paralelne egzistencije u okviru prostora koje konflikt ove dvije teorije otvara. „Konstelacije“ su drama koja pokazuje djelovanje ove teorije u praksi, kroz odnos dvoje ljudi u paralelnim univerzumima. Komad istražuje slobodnu volju i ulogu slučajnosti u našim životima.

konstelacije1

Uroš Jakovljević i Ana Mandić u "Konstelacijama"

Iz kritika za ovu predstavu izdvajamo, segment iz teksta Ane Tasić, objavljen u beogradskom dnevniku „Politika“ (19.04.2016.):

Režija Aleksandre Milavić Dejvis je odgovarajuće stilizovana, diskretna i tečna, a izbor dva mlada glumca, Uroša Jakovljevića i Ane Mandić, presudan je za uspjeh predstave, premijerno izvedene u Pozorištu Atelje 212. Scena je ukusno, minimalistički dizajnirana, otmeno osvijetljena mnoštvom visećih sijalica koje se u različitom ritmu i intenzitetu pale i gase, na taj način pojačavajući ili utišavajući dinamiku igre (scenografija Marija Jevtić). Mladi glumci staloženo, precizno i dopadljivo igraju Rolanda i Marijanu, prolazeći kroz različita psihološka stanja, od egzaltiranosti pronalaska nove ljubavi, preko gnijeva, inata i osvetoljubivosti, zbog preljube, do neminovno mučnog suočavanja sa bolešću i smrću.

U kritici Mladena Bićanića, koja je napisana nakon gostovanja ovog komada u Tuzli, izdvajamo:

Drama i djeluje poput nekog začudnog kaleiodoskopa, magičnog lavirinta, zamršenog mozaika u kojima šarena stakalca i kockice neprestano mijenjaju mjesta i grade novu sliku, nude nova značenja i otkrovenja. Rediteljski, Aleksandra Milavić Davies, to rješava neprestanim ponavljanjima istoznačnih ili malo promijenjenih replika, scena je prazna, nad njom samo svijetle, različitim intenzitetom, desetine malih, treperavih žarulja, poput zvijezda na beskonačnom nebu nedohvatnog svemira – multiuniverzuma, prizori i scene odjeljuju se svjetlom i tamom. Glumački to je mnogo zahtjevnije, taj sklad u neskladu, prošlost u sadašnjosti, neizvjesnost budućnosti i nelagoda što će se to zbiti oko nas i u nama, mladi glumci bravurozno donose: glasom, emocijom, tijelom, pokretom, krećući se i pokrećući baš poput onih stakalaca i kamenčića u tom neuhvatljivom mozaiku svijeta u kojem su zatočeni.

Premijera predstave Konstelacije bila je 15.aprila, 2016.godine.

Drama Nik Pejna imala je praizvedbu 2012.godine u u Rojal Kortu u Londonu i za kratko vrijeme je postigla veliki uspjeh. Nik Pejn je postao najmlađi dobitnik pozorišne nagrade koju dodeljuje Ivning Standard, a komad je postavljen na Brodveju i stekao je svjetsku slavu.

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top