Na vijest da su dobili nagrade na XV "Međunarodnom festivalu glumca Nikšić 2018", laureati prestižnih glumačkih nagrada, na putu za Nikšić, dali su izjave crnogorskim medijima. Tekst izjava možete pročitati u nastavku:

 

Glumica Dubravka Drakić, dobitnica nagrade Grand Prix za najbolju žensku ulogu:

Zahvalnost dugujem mojim koleginicama 

„Penelopijada je nastala kao plod izuzetne saradnje, povjerenja i zajedničke igre sedam žena. Predstava je atipična za naše uslove jer je rađena po tekstu izuzetne savremene spisateljice Margaret Atvud. Veliku zahvalnost dugujem mojim koleginicama na njihovoj posvećenosti i podršci koja je neuobičajena na ovim prostorima. Predstava je moderno promišljena tako da je bio pravi izazov i motivacija više, bilo igrati u njoj. Posle sedam godina koliko je igramo došla sam do nivoa da mi nagrada puno znači jer sam svo ovo vrijeme učila i naučila. Zato hvala Žiriju i nikšićkoj publici što su to prepoznali“.

 

Glumac Amar Bukvić, dobitnik Grand Prix za najbolju mušku ulogu i partnerski odnos na sceni:

Nagrade su vjetar u leđa 

Posebno mi je drago da sam kako ja, tako zajedno sa Filipom, dobio nagradu i to u Crnoj Gori za koju me vezu lijepe uspomene dok sam snimao seriju ’Božićni ustanak‘.

Nagrade su vjetar u leđa glumcu i znam da mu daju samopouzdanje da i dalje može da radi kreativno i da kreativno stvara. Nagrada je Filipu i meni, tim draža jer je za ovu predstavu koja je u Hrvatskoj dobila status kultne.

Što se tiče nagrade za najboljeg glumca nju ne bih mogao dobiti bez Filipa i cijelog autirskog tima“.

 

Nataša Poplavska, rediteljka predstave „Ljubavne poze istorije“ - trostrukog dobitnika prestižnih glumačkih nagrada:

Živio Festival glumca u Nikšiću!

„Jako sam uzbuđena! Mnogo se radujem i jako mi znače, a u isto vrijeme moram priznati da imam pomiješane emocije: radost i tugu u srcu, jer ne mogu ovu radost da podijelim sa mojim profesorom i prijateljem Goranom i što ne mogu da popijem čašu vina s njim u ’Idadiji‘, u naše ’Debar malo‘ i tako proslavimo zajednički uspjeh. ’Figurae Veneris Historiae‘  ili ’Ljubavne poze istorije‘ je nažalost zadnji Goranov izveden tekst. ... Ova predstava sada dobija viši značaj. Ja sam dobila novu misiju, a to je da ovu Goranovu poruku moram prenijeti dalje po regionu. S druge strane, predstava je prošla savršeno, svi glumci su bili jedno tijelo i duša.

Veoma se radujem zbog Zorana Ivanovskog, koji je igrao ulogu Majstora i koji je uspio da napravi veliku transformaciju lika u samo nekoliko scena, a isto tako se radujem mnogo i za našu najmlađu i jako talentovanu glumicu, našeg Anđela - Angelu Naumovsku. Festival nas je nagradio i sa još jednom kolektivnom nagradom, što je pokazalo da je ova predstava kompletno uspješna. Posebno mi je drago što su najprije selektori, pa onda i Žiri pročitali moju estetiku i rad sa glumcima, jer ja obožavam glumce, a pozorišna estetika mora ostavljati svoj pečat. Veoma dobro je bila pročitana i vizuelizacija predstave: scenografija, kostim, svjetlo dizajn, šminka.

Lijepim riječima nas je dočekala i kritika i publika na okruglom stolu kritike poslije predstave. Jako komplikovano svjetlo u odnosu sa videom smo jednu noć i cio dan radili i uspjeli smo da ga prenesemo savršeno i na scenu Nikšićkog teatra. Moram napomenuti da je nikšićki Festival jedan od rijetkih festivala koji je odlično organizovan, koji ima jako ozbiljne okrugle stolove i razgovore o pozorištu, novoj estetici i glumačkoj igri.

Želim da ovaj Festival preraste u veliki međunarodni festival gde ćemo vidjeti i druge evropske pozorišne estetike!

Živio Festival glumaca u Nikšiću!“

Go to top