Poznati  crnogorski reditelji Blagota Eraković (predsjednik Žirija Festivala) i Goran Bulajić (član Savjeta Festiva i medijator okruglih stolova kritike o predstavama) sumirali su svoje prve utiske sa XV "Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2018". U nastavku ovog teksta možete pročitati izjave Erakovića i Bulajića:

Riječ više: reditelj Blagota Eraković, predsjednik Žirija

Jedinstven Festival u Evropi

„XV „ Međunarodni festival glumca“ u Nikšiću već se ustalio kao jedinstven Festival na ovim prostorima ne samo Jugoistočne, već i cijele Evrope. Nešto slično postoji u Kazahstanu, ali u Evropi ne postoji festival koji je posvećen samo glumcu i glumačkoj igri. Poznato je svima koji odlaze u pozorište da je prvi čovjek pozorišta glumac. Znači mi se ovdje bavimo suštinom pozorišta. Ovaj Festival je imao šest predstava u konkurenciji iz svih, kako je to popularno danas reći, republika bivše Jugoslavije, osim iz Slovenije.

Bez dvoumljenja ovogodišnje izdanje Festivala je pokazalo vrlo visok i raznovrstan glumački rezultat. Kad kažem rezultat, onda mislim na glumački rezultat. Kad kažem – visok, onda mislim na kvalitet igre, a kad kažem – raznovrstan mislim bukvalno na različita rješenja kojima su glumci prilazili i rješavali svoje zadatke. To je bilo karakteristično, počev od najklasičnije glume koju su demonstrilali Užičani igrajući Nušića, pa do jedne visoko stilizovane glume koju su iskazali Zagrebčani, i glumci ’Ateljea 212‘, koju su iskazali večeras. Tu je i jedan začuđujući artizam koji su pokazali Makedonci, glumci Teatra ’Vojdan Černodrinski‘ iz Prilepa, koji korespondira sa najmodernijim kretanjima pozorišta u svijetu. Mogu slobodno da kažem njihova predstava je duboko ostavila utisak na mene i na članove Žirija. Ne samo na nas, mislim da je ostavila snažan utisak i na publiku, s' obzirom na ovacije koje smo čuli nakon izvođenja.

Velika je šteta što ovaj Festival nijesu pratili studenti glume, da vide u nedjelju dana šest pozorišta, šest predstava, u kojima smo imali bar po jednog vrhunskog glumca interpretatora. Čini mi se da se ni jednoj predstavi nije moglo reči da ima loše mjesto, ili da je neko omanuo i da nije uradio onako kako je trebalo. Tako da bogatstvo ovog Festivala je ujedno veliko bogatstvo i kulture Nikšića. Nikšić bi trebao da bude ponosan na ovaj Festival. To znam iz ličnog iskustva, jer se krećem po prostoru bivše Jugoslavije i kada kažem da sam Nikšićanin, ljudi koje sretam, bar oni koji su iz svijeta pozorišta, odmah dodaju: ’Tamo ima Festival glumca‘ “.

 

 

Riječ više: reditelj Goran Bulajić, član Savjeta Festivala i medijator okruglih stolova kritike o predstavama

Festival glumačkih stilova

 

„’Međunarodni festival glumca Nikšić 2018‘ je na samom kraju. Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je ovogodišnji Festival ispunio očekivanja kulturne javnosti i nas profesionalaca koji se bavimo ovim poslom. Imali smo bogat, tematski Festval, dakle Festival glumca, jer su u svim predstavama glumci dominirali.

To je negdje osnovno opravdanje i suština ove priče. Dobro je što su predstave po konceptu veoma raznolike, što svjedoči o varijanatama i o bogatstvu glumačkih stilova i načinu igre. Festival vrlo stabilno korača u budućnost.

Svi zajedno izborili smo se za jednu vrlo utemeljenu priču“.

               Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top