Ansambl Baletske škole „Princeza Ksenija“ sa solistima beogradskog baleta i glumcima Crnogorskog narodnog pozorista (CNP) na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u subotu, 23. marta, u 19 sati izvešće komičnu baletsku predstavu u tri slike „La fille mal gardee“ / „Vragolanka“. Cijena ulaznice je dva (2) eura, a biletarnica Pozorišta je otvorena od 10 do 20 sati.

„La fille mal gardee“ / „Vragolanka“ je adaptacija poznatog komičnog baleta iz Francuske, sa kraja XVIII vijeka. U verziji Baletske škole „Princeza Ksenija“ premijerno je izvedena 16. decembra prošle godine na Velikoj sceni CNP-a. Komad je rađen u tri slike (čina), koje na spektakularan način, kako umjetnički, tako i tehnički, dočarava ovu zanimljivu priču o naizgled nepomirljivom jazu bogatih i siromašnih, kojeg na kraju, ipak premošćava ljubav.

Koreografiju ovog popularnog klasičnog baletskog djela potpisala je Antoaneta Aleksijeva iz Nacionalne Opere Sofije, sa asistentima: Anom Halas, Svetlanom Cidilinom i Emom Veljić. U autorskom timu je i scenografkinja Vana Prelević, a kostimi su urađeni u bugarskoj Nacionalnoj operi u Sofiji i Plovdivu.

Ova poznata baletska priča ili kako je još u slengu nazivaju „balet na slami“, nosi poruku da ljubav trijumfuje nad pohlepom. Glavne protagoniste priče igraju prvak beogradskog baleta Jovica Begojev i solistkinje Škole, Saša Živaljević i Milana Vujović.Poseban pečat ovom komadu daju interpretacije: Željka Grozdanovića, soliste beogradskog baleta, u ulozi Mama Simone i glumaca: Slavka Kalezića, u ulozi Alena i Jovana Dabovića, u ulozi Oca. U ovom zanimljivom komadu nastupaju i nikšićke balerine – učenice odjeljenja Baletske škole „Princeza Ksenija“ u gradu pod Trebjesom.

 

balet13 

Balerine Škole "Princeza Ksenija"

 

Prva slika odvija se u dvorištu, ispred kuće Mama Simone. Pijetao sa kokoškama i pilićima najavljuje zoru. Mladi momak Kolen dolazi pred kuću Mama Simone zbog njene vragolaste ćerke Lize. Njih dvoje su tajno zaljubljeni jedno u drugo. Ostavlja joj predivnu ružu na ulaznim vratima kuće. Dok ljubav Lize i Kolena raste, Mama Simona ima sasvim druge planove. Bacila je oko na sina bogatog zemljoposednika, novopečenog bogataša. Alen je bogat, ali lud… Otac dovodi sina Alena u kuću Mama Simone da se mladi upoznaju. Prvi susret Alena sa Mama Simonom je šok za njega jer Mama Simona uvodi red. Upravo kada otac i Alen dolaze pred njihovu kuću zatiču Mama Simonu „kako praši Lizu po turu“. Od samog početka osjeća veliki strah od pomisli da će morati da živi sa tom ženom i ne želi da se ženi bez obzira što mu se Liza jako sviđa . Iako susret uslijed velike Alenove nespretnosti i lapsusa prolazi neprimjereno, Mama Simona je i dalje zainteresovana zbog njihovog novca. Među žeteocima i radnicima na polju koji rade za Mama Simonu su i Lizine prijateljice, koje sve vrijeme pokušavaju da pomognu Lizi da se izvuče iz nelagodne situacije i ostvari svoju ljubav sa Kolenom. Mama Simona juri Alenovog oca zbognovca, dok on nju juri zbog lijepe djevojke, jer ko će u suprotnom uzeti za muža nekog ko totalno živi u svom zamišljenom svijetu… Ko će prihvatiti mladoženju koji jedinu pravu vezu ima prema svom crvenom kišobranu i čiju jedinu ljubav predstavlja lov na leptire... Pri upoznavanju i među roditeljima se javljaju iskrice i osjećaj leptirića u stomaku. Liza nastoji da bude poslušna ćerka i polazi sa Mama Simonom, Alenom i njegovim ocem na polje, ali Kolen se ne predaje i kroz svoje šeretluke čini sve da stane između njih i izbori se za svoju ljubav.

 

balet14

Jedna od upečatljivijih scena iz "Vragolanke"

Druga slika odvija se u polju, gdje kosači I žeteoci marljivo rade. Mama Simona i ostali pristižu na polje u namjeri da pred seljanima i svojim zemljoradnicima objave vjeridbu. Kolen želi da pobjegne sa Lizom i sakrije je u sijeno, ali ih Alen stalno sprječava. Lizine prijateljice zamajavaju Alena pokušavajući da mu odvuku pažnju. Zbog cjelokupne situacije i zabranjene ljubavi, ljubav između Kolena i Liza još više raste. Tokom raznih komičnih dešavanja sasvim neočekivano stiže oluja. U tom užasu i haosu Alen, jedini čovek sa kišobranom brani se od munja. Sudara se sa MamaSimonom i od straha da će ga ona isprašiti poklanja joj svoj kišobran. Dok je zabrinuta za kokoške i piliće, Mama Simona traži Lizu, i da bi je spasila odoluje daje joj Alenov kišobran. A Liza nalazi svog dragog i skriva ga od oluje iza kišobrana gdje se najzad spajaju u zagrljajima i poljupcima.

Treća slika, takođe je u dvorištu kuće Mama Simone, gdje dolaze svi žeteoci po svoju nadnicu. Srećni zbog vjeridbe, oni pozdravljaju zemljoposjednike Mama Simonu i Oca. Alen traži svoj kišobran u strahuda ga je izgubio. Radostan što ga nalazi uzima ga i sa užasom vidi da su iza njega Kolen i Liza. Otac je mnogo ljut, optužuje Mama Simonu za nepoštenje. Lizine prijateljice zajedno sa Lizom mole Mama Simonu da blagoslovi veliku ljubav. Ledeno srce Mama Simone, koje prije svega kuca za njenu ćerku, ipak se otapa pred pravom ljubavlju. Blagosilja brak između Kolena i Lize. Slavlje je potrajalo tri dana i noći.

Vanja Pantović, direktorica Škola „Princeza Ksenija“ ponosna je na svoje učenike, njihov veliki trud, predanost i profesionalizam, kao i na pedagoge, koji su, kako je istakla, herojski iznijeli pripreme za ovaj spektakl. Pantović je na press konferenciji martovskog repertoara „Nikšićka kulturna scena“ izrazila je zadovoljstvo što će balerine i ove godine nastupiti u Nikšićkom pozorištu, hramu  koji, kako je istakla,  „determiniše kulturno nasleđe i  nacionalni identitet“. 

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

 

 

 

 

Go to top