Ljubitelji džez muzike moći će da uživaju u koncertu, koji će biti održan u petak (5.04), u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20 sati. Koncert se održava u okviru manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019“. Organizatori ovog muzičkog događaja su Nikšićko pozorište i Ambasada SAD u Crnoj Gori. Ulaz je besplatan.Dođite, iskusite džez! Čekamo vas.

Na koncertu nastupa Džez ansambl Državnog Univerziteta u San Dijegu, pod vođstvom dirigenta Bill Yeager. Gošća koncerta je Kristin Korb (vokal, kontrabas).

Džez (engleski: jazz) je muzički stil koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. vijeka. Osnovne muzičke karakteristike su: sinkopa, vibrato i stalna muzička pulsacija u taktu 4/4, koja nema odgovarajuću paralelu u klasičnoj muzici. Najuobičajenija forma je tema sa varijacijama koje se improvizuju na stalni harmonijski skelet originalne teme. Usljed toga su stvaraoci u džezu izvođači, a ne kompozitori kao u klasičnoj muzici.

Centralni instrument svakog džez-ansambla je bubanj sa pomoćnim udaraljkama, koji sa klavirom, gitarom i kontrabasom čini ritam-sekciju. Naročito se primjenjuju duvački instrumenti (saksofon, klarinet, truba i trombon, mada ponekad se koriste i flauta, oboa, rog i vibrafon). Veličina ansambla varira od trija do punog simfonijskog džez-orkestra, u kome svaki instrument može imati ulogu soliste. Dok u malim ansamblima svi instrumenti improvizuju na zadatu temu. Džez-orkestar se služi pisanim aranžmanima, a improvizuju samo pojedini solisti.

Mada džez muzika ne isključuje mogućnost plesanja, ona se približuje više tipu klasične koncertne muzike nego plesnoj muzici i oštro se razlikuje od šlagera.

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top