Drama „Prst“, Doruntine Baša iz Prištine, u režiji Ane Tomović i produkciji Heartefact i BITEF teatar Beograd biće izvedena u Nikšićkom pozorištu, u petak, 12. aprila, sa početkom u 20 sati. Uloge tumače Jasna Đuričić i Milica Stefanović. Cijena ulaznice je pet (5) eura. Radno vrijeme biletara Pozorišta je od 10 do 20 sati.

Predstava „Prst“ je pričao dvije žene koje ne mogu više zajedno, a ne mogu ni jedna bez druge. Jedini način da promijene svoju situaciju je da jedna drugu povrijede i što se jače povređuju, to se više osećaju živim. Spisateljica Doruntina Baša kaže da u se mnogim tradicionalnim kosovskim kućama još uvijek dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, iako je prošlo više od deset godina od rata.

„Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju privatni život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz porodice njenog muža, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice“, kaže Baša.

 Prst1

"Prst", Dorutine Baša

Komad postavlja niz pitanja: Šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da čvrstom rukom kontroliše situaciju? I kako uspijeva da održava domaćinstvo u situaciji kada je progone sjećanja na nestalog sina koga je pokušala da sakrije u podrumu kuće? Kako zadržava moć u situaciji kada su snajina očekivanja u vezi sa nestalim mužem nešto drugačija i kada se dvije žene povrjeđuju dovodeći međusobni odnos do (nemogućeg) razrješenja?

„Prst“ istražuje taj odnos, u kontekstu najosetljivijeg problema na Kosovu danas, pitanja nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale iza.

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top